Μετά τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος τόσο η αγορά όσο και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει με αγωνία τη διοχέτευση αυξημένης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Ειδική ομάδα εργασίας υπό τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Μπαρόζο επεξεργάζεται σχέδιο για την τόνωση της αναπτυξιακής διάστασης της ελληνικής οικονομίας το οποίο εκτός από τα 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, τη χρηματοδότηση των 12 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ θα περιλαμβάνει πιθανότατα και κάποια νέα κονδύλια για συγκεκριμένες επενδύσεις, στις οποίες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον μεγάλοι ξένοι όμιλοι.
Αν η χρεοκοπία της Ελλάδας αποφεύχθηκε πράγματι μετά τις ιστορικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, η επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά παραμένει το μέγα ζητούμενο αλλά και το βασικό στοίχημά της, από εδώ και στο εξής, κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.
Μετά τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος τόσο η αγορά όσο και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει με αγωνία τη διοχέτευση αυξημένης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ρευστότητα των τραπεζών σημαίνει ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να νιώσουν οι ελληνικές τράπεζες απόλυτα ασφαλείς, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ίσως το πλέον εγγυημένο και ασφαλές τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη.
Υπό αυτό το δεδομένο έσπευσε να καλέσει και όλους εκείνους που για διάφορους λόγους απέσυραν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα να τις επιστρέψουν, ασκώντας αφενός το πατριωτικό τους καθήκον, επωφελούμενοι δε των σημαντικά υψηλότερων ελληνικών επιτοκίων σε ένα καθεστώς γενικής πιστωτικής ασφάλειας.
Προκειμένου δε να πείσει ακόμη περισσότερο ο κ. Βενιζέλος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι οι τράπεζες «ανήκουν στο έθνος - όχι υπό την έννοια της αποκρατικοποιήσεως, αλλά υπό την έννοια της εθνικής οικονομίας - και στον βαθμό αυτόν δεν μπορεί να βρεθεί άλλος θώρακας τόσο ολοκληρωμένος για τραπεζικό σύστημα.
Μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μένει να εξειδικευθεί ο τρόπος ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας μέσω ενός σχεδίου που περιλαμβάνει εκτός από τα 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ άλλα περίπου 12 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ανεξαρτήτως εάν και κατά πόσο τα μεγέθη αυτά συνιστούν ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ», όπως αρέσκονται να ισχυρίζονται οι εταίροι μας, (πολύ απέχει) αποτελούν ένα άριστο υπόβαθρο, προκειμένου να κινητοποιηθεί η επενδυτική διεργασία. Το ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» είναι κάτι που η Ευρώπη το πιστεύει και το εννοεί και η Ελλάδα το θέλει και το επιδιώκει, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Η TASK FORCE
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες μία νεοσύστατη task force ειδικά για τον σκοπό αυτόν υπό τον συντονισμό του Επιτρόπου κ. Ρεν και την επίβλεψη του προέδρου της ΕΕ κ. Μπαρόζο.
Οπως μάλιστα αποκάλυψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τη Σύνοδο, μέσα από το πρόγραμμα της επιτάχυνσης και της απορρόφησης των κονδυλίων, προωθείται ένα μεγάλο πρόγραμμα, που θα στηρίξει την εργασία με συγκεκριμένες δράσεις και θα κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια.
Καταλύτης στην όλη διαδικασία θα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά ιδιωτικές εταιρείες κρατών-μελών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας. Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Βενιζέλος είχε εξάλλου επαφές με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Π. Σακελλάρη, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είχε αντίστοιχες επαφές με τη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα υπό τις... ευλογίες της γερμανικής κυβέρνησης.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ευρωπαϊκή αυτή ομάδα εργασίας θα αποφασίσει, πιθανότατα, τη χορήγηση κάποιων επιπλέον κονδυλίων προς την Ελλάδα πέραν αυτών του ΕΣΠΑ και της ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτά θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες και κυρίως προεγκεκριμένες επενδύσεις, όχι μόνον σε ό,τι αφορά το είδος τους αλλά και σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους επενδυτές.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Προκειμένου ωστόσο να έχει αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια, θεωρείται απαραίτητη η κινητοποίηση των ιδιωτικών ελληνικών και ξένων κεφαλαίων που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δεν είναι λίγα, ειδικά μάλιστα εάν λάβει κάποιος υπόψη του τη ναυτιλιακή κοινότητα και την ολότητα του Απόδημου Ελληνισμού.
Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα απορρόφησης των επενδυτικών κεφαλαίων αυτών, σε συνδυασμό με τους πόρους που διατίθενται από το ΕΣΠΑ και την ΕΚΤ, παράγοντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερε στο «Κέρδος» ότι τα χρήματα αυτα υπερεπαρκούν για την πυροδότηση μίας πραγματικής αναπτυξιακής αναγέννησης αρκεί να αποφευχθούν καθυστερήσεις στις δημοπρατήσεις και τις επιλογές των έργων. Θέση, που ταυτίζεται απόλυτα με την πρωθυπουργική ρήση το ίδιο βράδυ της Συνόδου Κορυφής ότι «εάν μείνουμε στο αυτομαστίγωμα, στο παράπονο και στη διαμαρτυρία δεν θα πάμε μπροστά»!
Παρ' ότι ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε νέα πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ωστόσο ότι ο στόχος είναι να επανέλθουμε σε θετικό πρόσημο του χρόνου, αφού πρώτα υπάρξει μία πανεθνική προσπάθεια και η χώρα εκμεταλλευθεί πλήρως τους πολλούς ενδογενείς πόρους ανάπτυξης, που εξακολουθεί να διαθέτει, μεταξύ των οποίων οι άνθρωποι και οι δυνατότητές τους.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να μεσολαβήσουν, όπως παραδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος, ορισμένες κομβικές διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες αφορούν τη σχέση της πραγματικής οικονομίας με το κράτος
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ
Η ανάσα που προσέφεραν στην Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για μία βιώσιμη λύση του προβλήματος διαχείρισης του ελληνικού χρέους, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να σκύψει κάπως περισσότερο γύρω από την ανάγκη άρσης πολλών κοινωνικών αδικιών, που επέφερε η εφαρμογή των οριζόντιων σκληρών εισπρακτικών μέτρων, τα οποία έχουν εφαρμοσθεί.
Ο νέος φορολογικός νόμος που αναμένεται να είναι έτοιμος το φθινόπωρο θα αποκαθιστά, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος αδικίες, οι οποίες λόγω της ταχύτητας εφαρμογής κάποιων μέτρων έχουν εισχωρήσει στο σύστημα. Οι αριθμητικοί στόχοι, βεβαίως, δεν πρόκειται να μεταβληθούν, αλλά το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με μία άλλη όμως, επί το κοινωνικότερον εσωτερική κατανομή.
Ηδη υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται προτάσεις για τον εξορθολογισμό των τελών κυκλοφορίας του επομένου έτους, χρησιμοποιώντας κοινωνικά κριτήρια αλλά και το κριτήριο παλαιότητας των Ι.Χ.
Πέραν αυτού και σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει μηνιαία κατανομή των έκτακτων υποχρεώσεων που απορρέουν για τους φορολογουμένους από το μεσοπρόθεσμο, προκειμένου αυτές να μην συμπέσουν σε έναν και μόνον μήνα. Δεδομένου δε ότι βρισκόμαστε ήδη στον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται να επιμερίσει την αποστολή των μπιλιέτων μέχρι και τον Φεβρουάριο, ενεργοποιώντας τη δυνατότητα που έχει για την εγγραφή των εισπράξεων στον τρέχοντα προϋπολογισμό, έστω κι αν αυτές εισπραχθούν μέχρι και τον δεύτερο μήνα του επόμενου έτους.
Υπενθυμίζεται ότι από τον τρέχοντα κιόλας μήνα θα αρχίσουν να καταφθάνουν ειδοποιητήρια για την έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, τα τέλη κυκλοφορίας, το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΜΑΠ και την εισφορά για τα μεγάλα κυβισμού αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ;
Μπορεί το χρέος να έγινε βιώσιμο, πλην όμως τα δημοσιονομικά της χώρας ακόμη δεν είναι. Στον βαθμό δε που η χορήγηση των νέων δανείων προϋποθέτει την, χωρίς καμία απόκλιση, επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη εναλλακτική από την πιστή τήρηση του μνημονίου αλλά και όποιων άλλων δεσμεύσεων προκύψουν από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, η της σύμβασης οικονομικής συνεργασίας, όπως πιθανότατα θελήσει να τη βαπτίσει η Ευρώπη, προκειμένου να αποφύγει την ονομασία ενός ακόμη (μισητού) μνημονίου.
Και εδώ βεβαίως ουδείς μπορεί να δεσμευθεί ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν χωρίς νέα επώδυνα μέτρα. Οχι στα νέα μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, υπό την προϋπόθεση «θα κάνουμε αυτά τα οποία έχουμε στο πρόγραμμά μας και τα εφαρμόσουμε σωστά».
Την ίδια στιγμή όμως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν φόβους ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διατηρηθεί και εφέτος κοντά στο 10% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να πάει πίσω και να απαιτούνται νέα μέτρα για την επαναφορά στους αρχικούς στόχους.
Ακριβώς για τον λόγο αυτόν, κάθε άλλο παρά αποκλείεται η νέα δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πακέτο των 109 δισ. ευρώ να έχει ως προϋπόθεση τη λήψη νέων σκληρών φορολογικών μέτρων και περιορισμό των δαπανών, προκειμένου έως το 2014 να έχει μειωθεί το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται, άλλωστε, ότι οι νέες προβλέψεις για υψηλότερη ύφεση από την προβλεπόμενη (-4,43%) συρρικνώνουν σημαντικά τις εισπράξεις του Δημοσίου από τους έμμεσους φόρους και μοιραία θα οδηγήσουν το υπουργείο Οικονομικών στην αναζήτηση μέτρων αντιρρόπησης των απωλειών. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ήδη στο εξάμηνο του έτους η απόκλιση του προϋπολογισμού ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ συνεπεία της κατά 3,2 δισ. ευρώ υστέρησης των εσόδων αλλά και του εκτροχιασμού των δαπανών κατά 1,3 δισ. ευρώ.
Κατόπιν αυτών και για να εκτελεσθεί ορθά ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να εισπραχθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο πρόσθετοι φόροι συνολικού ύψους 33,7 δισ. ευρώ ή 5,6 δισ. ευρώ τον μήνα. Ποσό ρεκόρ για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με εξαίρεση τον Ιανουάριο που εισπράχθηκαν 5,1 δισ. ευρώ, δεν κατάφερε κανέναν άλλον μήνα να πιάσει τον στόχο που είχε τεθεί...
Προκειμένου όμως να καταδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διασυνδέει τις αποφάσεις της Συνόδου για το χρέος με τους δημοσιονομικούς στόχους αξίζει να παρατεθεί η σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού: «Είναι σίγουρο ότι (η απόφαση) είναι μια μεγάλη ανάσα σιγουριάς και ασφάλειας αλλά και παράλληλα η άρση ενός σημαντικού βάρους του χρέους, που όχι μόνο θα δημιουργήσει ένα κλίμα, αλλά θα έχει και συγκεκριμένες επιπτώσεις στους δικούς μας προϋπολογισμούς»!
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ
Πίσω από την εντυπωσιακή όσο και κατηγορηματική δήλωση Βενιζέλου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον το πιο εγγυημένο και ασφαλές τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, κρύβεται ασφαλώς η μεγάλη επιθυμία της κυβέρνησης για επαναπατρισμό των κεφαλαίων που διέφυγαν στο εξωτερικό αλλά και εκείνων που για παρόμοιους λόγους βρίσκονται κάτω από τα στρώματα των κρεβατιών...
Είναι ευκαιρία τόνισε ο υπουργός Οικονομικών τόσο τα χρήματα που φύγανε στο εξωτερικό όσο και αυτά που βρίσκονται στο σπίτι να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες που είναι διασφαλισμένες και υπό την έννοια της εθνικής οικονομίας ανήκουν στο έθνος Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο για τη θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων επαναπατρισμού κεφαλαίων με τον επόμενο φορολογικό νόμο.
Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι μέχρι σήμερα τέτοιου είδους κίνητρα ουδέποτε σαγήνευσαν τους καταθέτες της... Ελβετίας, οι οποίοι τα αγνοούσαν επιδεικτικά, προτιμώντας να παρκάρουν τα κεφάλαιά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Αφενός όμως η επέκταση των συμφωνιών για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών, αφετέρου η πρόοδος των διασταυρώσεων αλλά και το συγκριτικά υψηλότερο επιτόκιο που προσφέρει η ελληνική τραπεζική αγορά πιθανότατα αλλάξουν στο άμεσο μέλλον το τοπίο.
Εάν σε αυτό προστεθούν και κάποια γενναία φορολογικά κίνητρα επαναπατρισμού δεν αποκλείεται να υπάρξει μία επιστροφή κεφαλαίων ανάλογη αυτής που πέτυχε η Ιταλία αλλά και η Κύπρος λίγο πριν από την ένταξή της στην ΟΝΕ.
(Πηγή: Κέρδος)