To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πώς θα γίνει η τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Tακτοποίηση των αυθαιρέτων για διάστημα έως 40 ετών –στη διάρκεια των οποίων ο ιδιοκτήτης, αφού καταβάλει τα προβλεπόμενα παράβολα και πρόστιμα– θα έχει τη δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου, προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που παρουσίασε χθες στο Yπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Kλιματικής Aλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η οποία τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Αυγούστου.

Η ρύθμιση προβλέπει ευθύνη τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του μηχανικού, ο οποίος απειλείται ακόμη και με αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος σε περίπτωση ανακριβούς βεβαίωσης, αφορά τις κατασκευές που έχουν ανεγερθεί έως τις 28 Απριλίου του 2010, ενώ δεν τακτοποιεί περιπτώσεις παρεκκλίσεων ως προς τη χρήση.

Οπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια του Yπουργικού Συμβουλίου, οι ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν ένα υπαρκτό πρόβλημα με περιβαλλοντική και πολεοδομική διάσταση και δεν αποτελούν μόνο ρυθμίσεις εισπρακτικού χαρακτήρα, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται και η δυσμενής δημοσιονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται και κρίνονται ως άμεσα κατεδαφιστέες οι κατασκευές που προκαλούν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη δηλαδή έχουν χτιστεί μέσα σε δάση, σε ρέματα, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που εγκρίθηκε από το Yπουργικό Συμβούλιο, από την 1/1/2012 κανένα ακίνητο δεν θα μπορεί να μεταβιβάζει χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση του μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Επίσης ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις από όσους εμπλέκονται σε δικαιοπραξία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κ.λπ.) επισύρουν αυστηρές ποινές, ενώ για τους μηχανικούς προβλέπεται μέχρι και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

• Η διατήρηση των αυθαίρετων κατασκευών θα γίνει ως εξής:

Α. Για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών η ρύθμιση ισχύει για σαράντα (40) χρόνια.

Β. Για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών η ρύθμιση ισχύει για είκοσι (20) χρόνια. Εάν ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής και το διατηρούμενο κτίσμα εντάσσεται σε αυτόν, διατηρείται για επιπλέον είκοσι (20) χρόνια.

Επιπλέον, προκείμενου περί αυθαίρετων κατασκευών που έχουν ανεγερθεί σε μη άρτια και συνεπώς μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, η διατήρηση επίσης αυξάνεται σε 40 χρόνια υπό την προϋπόθεση:

• Xρήσης όμορου ή τμήματος όμορου ή οικοπέδου που βρίσκεται στον δήμο της αυθαίρετης κατασκευής, άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου για τη συμπλήρωση της υπολειπόμενης αρτιότητας ή

• ειδικού προστίμου ισοδύναμου εμβαδού γης που υπολείπεται ή

• συνδυασμό των δύο παραπάνω.

Για τον υπολογισμό του προστίμου διατήρησης λαμβάνονται υπόψη:

1. Η ύπαρξη οικοδομικής άδειας.

2. Η θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου.

3. Το είδος του ακινήτου (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση κ.λπ.).

4. Ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης (κατ'Α επέκταση ή/και καθ'Α ύψος υπέρβαση δόμησης/κάλυψης, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων ή/και οικοδομικής γραμμής).

5. Η αυθαίρετη αλλαγή ως προς τη χρήση της οικοδομικής άδειας.

6. Η τιμή ζώνης, βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

7. Κάθε άλλο είδος αυθαίρετης κατασκευής (π.χ. πισίνες).

8. Υπό προϋποθέσεις, κοινωνικά κριτήρια.

Η διαδικασία διατήρησης σύμφωνα με τη ρύθμιση έχει ως εξής:

Με πλήρη ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία ή στο ΚΕΠ μέχρι 31/12/2011 φάκελος με τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση.

2. Παράβολο υπέρ του Eλληνικού Δημοσίου (500 ευρώ, 1.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της αυθαίρετης κατασκευής).

3. Εντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου.

4. Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 με τα στοιχεία της αυθαίρετης κατασκευής.

Το έντυπο υπολογισμού θεωρείται από την Πολεοδομική Υπηρεσία προσωρινά (σε περίπτωση εξόφλησης με δόσεις) ή οριστικά (σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης) και με αυτό ο ιδιοκτήτης πληρώνει στις τράπεζες το πρόστιμό του.

Το πρόστιμο θα κατατίθεται σε ειδικό κωδικό του Πράσινου Ταμείου με την ονομασία «Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο». Θα αποδίδεται στους δήμους στη διοικητική περιφέρεια των οποίων βρίσκονται τα μη νόμιμα κτίσματα και θα διατίθεται αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης, την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και την εκτέλεση κατεδαφίσεων.

Επίσης η ρύθμιση προβλέπει την ενδυνάμωση της δυνατότητας κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων που δεν εντάσσονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων:

• Υπάγεται απευθείας στον γενικό επιθεωρητή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ)

• Εχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Tον εντοπισμό και τον έλεγχο αυθαίρετων επεμβάσεων και κατασκευών,

β) την έκδοση και την εκτέλεση πράξεων καθαίρεσης και κατεδάφισης,

γ) τη μέριμνα για την ορθή διάθεση των οικοδομικών αποβλήτων (μπάζων) και την αποκατάσταση.

• Εκτελεί τα πρωτόκολλα κατεδάφισης με δικά της μηχανικά μέσα ή με μέσα ιδιωτικών επιχειρήσεων μετά από σύναψη σχετικών συμβάσεων.

• Εάν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αρνηθούν να συνάψουν συμβάσεις, η ΕΥΕΚΑ ενημερώνει τις οικείες αστυνομικές αρχές, οι οποίες και θα αναλαμβάνουν την κίνηση της διαδικασίας μεμονωμένης πολιτικής επιστράτευσης (ν.δ. 17/1974).

(Πηγή: express.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: