Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ, ότι η λίστα αναμονής ξεπερνά τα 190.000 άτομα και μάλιστα, σχεδόν οι μισοί περιμένουν για περισσότερους από 15 μήνες προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες των ασφαλισμένων, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμη και για εσκεμμένη καθυστέρηση, λόγω έλλειψης ρευστότητας στα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας και της ανασφάλειας των εργαζόμενων αλλά και της υψηλής ανεργίας, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης με τους δικαιούχους να κάνουν χρήση κάθε δικαιώματος που τους δίνουν οι νόμοι, προκειμένου να εξέλθουν γρηγορότερα, έστω πρόωρα, στη σύνταξη.
Παράλληλα και σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα των οργανισμών όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί, παρ’ ό,τι έχουν περάσει 3 χρόνια από τις ενοποιήσεις των ταμείων (Ν.3655/08), αλλά στα περισσότερα ταμεία έχουν οξυνθεί επικίνδυνα.
Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, χωρίς υπερβολή, οι λέξεις που μπορούν να αποδώσουν την πραγματικότητα είναι οργανωτικό χάος και κατάρρευση που όμοιά της δεν έχουν ζήσει οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα. Και προσθέτουν, πως η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται. Σημειώνουν μάλιστα, ότι μέχρι 31/12/2010 είχαν παραιτηθεί από το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών 3.700 εργαζόμενοι, από τους οποίους 2.300 είναι διοικητικοί και υγειονομικοί και 1.400 γιατροί. Το κύμα φυγής συνεχίζεται αμείωτο και τους πρώτους μήνες του 2011.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια άκρως ανησυχητική εικόνα στα ταμεία, με ενδεικτική την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζόμενων, στο τέλος Απριλίου του 2011 στη λίστα αναμονής του ΙΚΑ για σύνταξη γήρατος, αναπηρίας, θανάτου και διαδοχική ήταν 191.796 άνθρωποι. Στην αρχή του 2001, σε εκκρεμότητα για την απονομή συντάξεων και παροχών βρίσκονταν οι φάκελοι 176.362 ασφαλισμένων. Όμως, κάθε μήνα η λίστα μεγαλώνει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στοιβαγμένοι 65.771 φάκελοι ασφαλισμένων που περιμένουν κύρια σύνταξη, 55.229 για επικουρική, και άλλοι 70.796 φάκελοι με υποθέσεις όπως διαδοχική ασφάλιση, έκδοση αναπηρικών συντάξεων ή θανάτου.
Υπολογίζεται ότι συνολικά εκκρεμούν πάνω από 1900.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων (κύριες & επικουρικές) στο ΙΚΑ και πάνω από 53.000 αιτήματα για καταβολή βοηθήματος πρόνοιας (εφάπαξ).
Οι χρόνοι έκδοσης των συντάξεων για τα περισσότερα σχεδόν ταμεία έχουν αυξηθεί, ενώ για κάποια επικουρικά όπως το ΤΕΑΙΤ και το ΤΕΑΔΥ, οι χρόνοι έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Συγκεκριμένα:
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για ασφαλισμένο μόνο στο ΙΚΑ χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 7-9 μήνες. Για ασφαλισμένο που υπάρχει αίτημα αναγνώρισης χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 9-12 μήνες. Ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση ξεπερνάει τους 15 μήνες.
Ο ΟΑΕΕ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΑΕΕ, σε 7-9 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι από 12-15 μήνες.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χορηγεί σύνταξη στους δημοσίους υπαλλήλους στους 8 περίπου μήνες, ενώ όταν έχουμε διαδοχική η καθυστέρηση είναι πάνω από 12 μήνες.
Ο ΟΓΑ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΓΑ, με καθυστέρηση 5-6 μηνών, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι πάνω από 12-15 μήνες.
Στο ΕΤΑΑ οι χρόνοι απονομής των συντάξεων είναι διαφορετικοί για κάθε τομέα.
Η απονομή σύνταξης του Ταμείου Νομικών γίνεται σε 3-4 μήνες, στο ΤΣΜΕΔΕ σε 10 μήνες, όταν υπάρχει ασφάλιση στο φορέα, και πάνω από 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική, ενώ στο ΤΣΑΥ σε 12 μήνες όταν υπάρχει ασφάλιση στο φορέα και από 12-15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική.
Η απονομή σύνταξης στα Επικουρικά Ταμεία είναι ακόμα χειρότερη.
Στο ΤΕΑΔΥ, για να πάρει ένας δημόσιος υπάλληλος τη σύνταξή του, θα χρειαστούν πάνω από 2,5 χρόνια, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση θα ξεπεράσει τα 3 χρόνια. Στο Ταμείο σήμερα εκκρεμούν 39.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη.
Στο ΕΤΕΑΜ ο χρόνος απονομής είναι από 15 μήνες έως και 2 χρόνια.
Ενώ στο ΤΕΑΙΤ ο χρόνος αναμονής όταν υπάρχει ασφάλιση σε ένα Τομέα είναι: για το ΤΕΑΥΦΕ 18 μήνες ενώ όταν υπάρχει διαδοχική είναι πάνω από 24 μήνες, για το ΤΕΑΥΕΚ ο χρόνος αναμονής για όλες τις περιπτώσεις είναι πάνω από 3 χρόνια.
ΤΠΔΥ
Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει περιέλθει, εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σε μόνιμο αδιέξοδο. Οι εκκρεμείς αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ βοηθήματος είναι σήμερα 39.000 (όταν πέρυσι την ίδια εποχή ήταν 19.000) και για να ικανοποιηθούν θα χρειαστούν πάνω από 1,7 δισ. ευρώ με τον χρόνο αναμονής να ξεπερνάει τα 3 χρόνια.
Στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, υπάρχει άρθρο με τίτλο «επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής σύνταξης» το οποίο βέβαια αφορά τη δυνατότητα έκδοσης προσωρινής σύνταξης, όταν για οποιονδήποτε λόγο, η έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης εντός 3 μηνών (6 μηνών στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης) δεν είναι δυνατή...
Το ύψος της προσωρινής σύνταξης αντιστοιχεί τουλάχιστον με το 80% της σύνταξης που προκύπτει από το χρόνο ασφάλισης, τις εισφορές και τις αποδοχές και όχι κατώτερο του 90% της εκάστοτε ισχύουσας κατώτατης σύνταξης.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης αποφάσεων, μέσα στα ταμεία, ορίζονται κλιμάκια από υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον 2 χρόνια σε υπηρεσίες ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης ή απονομής ή πληρωμής συντάξεων και διαθέτουν εμπειρία.
(Πηγή: capital.gr)