To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Στις 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ

«Εκτακτη» εισφορά μέχρι το 2015 για πάνω από 3.000.000 φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και με συντελεστές 1% έως 3%, μείωση στο μισό του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και αναστολή της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Οικονομίας ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές για το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο διευκρινίζοντας τα ακόλουθα:

Εκτακτη εισφορά
Θα επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος (πραγματικό ή τεκμαρτό). Οπως διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου η εισφορά που θα πληρώνουν μέχρι το 2015 πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι θα υπολογίζεται ως εξής:

Για εισόδημα από 12.001 έως και 20.000 ευρώ με συντελεστή 1%. Δηλαδή φορολογούμενος με εισόδημα το 2010, 15.000 ευρώ θα πληρώσει εφέτος εισφορά 150 ευρώ.

Για εισόδημα από 20.001 έως και 50.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 2%. Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει εισφορά ύψους 600 ευρώ.

Για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ ο συντελεστής ανέρχεται σε 3%. Αυτό σημαίνει πως φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 3.000 ευρώ.

Το μέτρο αυτό που θα πλήξει περισσότερους από 3.000.000 φορολογούμενους οι οποίοι κάθε χρόνο μέχρι και το 2015 θα πληρώνουν για τα εισοδήματά τους φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά. Πάντως, ο υπουργός έχει διευκρινίσει ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για τους συνταξιούχους που έλαβαν εφάπαξ το 2010 και τους ανέργους που πήραν αποζημίωση. Επίσης χθες στη συνεδρίαση του ΚΤΕ ξεκαθάρισε πως το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 12.000 διατηρείται για όλους τους φορολογούμενους.

Ακίνητα
Μειώνεται κατά 50% το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Από τις 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο περιορίζεται στις 200.000 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου η πρόσθετη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων κυμαίνεται από 50 έως και 200 ευρώ. Για παράδειγμα φορολογούμενος με ατομική ακίνητη περιουσία αξίας 350.000 ευρώ σήμερα δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο και με τη νέα ρύθμιση θα καταβάλλει 150 ευρώ φόρο.

Οι φορολογούμενοι βρίσκονται εφέτος σε κλοιό φοροεπιβαρύνσεων καθώς εκτός από τον ΦΑΠ θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο τέλος που θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά και με έκτακτη εισφορά. Το τέλος θα υπολογίζεται είτε με συντελεστές 0,1% έως 0,2% επί της αξίας των κτισμάτων είτε με 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Θα επιβληθεί όχι στους ιδιοκτήτες των κτισμάτων αλλά στους χρήστες (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές) όπως ισχύει με το Τέλος Ακίνιτης Περιουσίας.

Εξάλλου οι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά η οποία θα υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως και 0,9%. Επίσης, παγώνουν μέχρι το τέλος του 2011 οι αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τα «σίγουρα» έσοδα από την φορολόγηση των ακινήτων θα προέλθουν από το νέο τέλος που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Aλλωστε όπως δήλωσε και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομήδης Σπινέλλης λόγω της «εμπλοκής» με την ιδιωτική εταιρεία θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να εισπραχθούν φέτος έσοδα από το ΕΤΑΚ του 2009 και το ΦΑΠ του 2010.

Πετρέλαιο θέρμανσης
Αναβάλλεται το σχέδιο για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Θα προέκυπτε μεγάλη επιβάρυνση στα νοικοκυριά καθώς η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα 90 λεπτά το λίτρο θα έφθανε στο 1,5 ευρώ με αύξηση της τάξης του 67%. Θα οδηγούσε σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 400 εκατ. το 2011 και θα πρέπει να αναζητηθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος.

Πόθεν Εσχες
Αντιμέτωποι με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και αυστηρό έλεγχο πόθεν έσχες θα βρεθούν όσοι «σήκωσαν» καταθέσεις από την Ελλάδα και τις μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και όποιοι είχαν θέση εξουσίας (αιρετοί ή δημόσιοι λειτουργοί) την τελευταία 20ετία.

(Πηγή: Ημερησία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: