To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πότε συμφέρει να εξαγοράσετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας

Στην εξαγορά των αποταμιευτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους προχωρούν οι καταναλωτές λόγω της κρίσης, χάνοντας συχνά σημαντικό μέρος από τον «κουμπαρά» τους.

Διότι αν το συμβόλαιο εξαργυρωθεί πριν από τη λήξη του επιβαρύνεται με «πέναλτι», το οποίο ελαχιστοποιείται όσο πλησιάζει ο χρόνος λήξης.

Συχνά όμως τα συμβόλαια που λειτουργούν ως «κουμπαράς» συνοδεύονται και από άλλες συμπληρωματικές καλύψεις (όπως είναι για παράδειγμα νοσοκομειακή περίθαλψη, επιδόματα κλπ), οπότε αν «σπάσει» ένα τέτοιο συμβόλαιο χάνονται και τις πρόσθετες καλύψεις.

Τα αποταμιευτικού τύπου συμβόλαια που είχαν συναφθεί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 προσφέρουν υψηλό εγγυημένο επιτόκιο της τάξης του 4,25%. Στις περιπτώσεις αυτές οι εταιρείες ανταποκρίνονται στο αίτημα του πελάτη να «σπάσει» ένα τέτοιο συμβόλαιο, επειδή τους κοστίζει ακριβά.

Στα νεώτερα συμβόλαια οι εγγυημένες αποδόσεις είναι της τάξης του 3,3% με 3,35% στην υπεραπόδοση των αποθεμάτων.

Τα χρήματα δηλαδή που καταβάλλει περιοδικά ο ασφαλισμένος συμμετέχουν σε ένα μεγάλο κουμπαρά , που η ασφαλιστική εταιρεία επενδύει σε σταθερούς τίτλους (δηλ ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις κλπ). Από τη διαχείριση η ασφαλιστική εταιρεία κερδίζει ένα ποσοστό όπως καθορίζεται από το υπουργείο και φυσικά ελέγχεται για τα αποθεματικά αυτά, στα οποία είναι εγγυήτρια.

Στην απόδοση που θα προκύψει από την επένδυση συμμετέχουν οι ασφαλιζόμενοι με ποσοστό 90% ως 95% ανάλογα με τα χρήματα που καταβάλλουν.

Όπως αναφέρει ο ασφαλιστικός σύμβουλος κ. Γιάννης Δελατόλλας, η απόδοση αυτή συσσωρεύεται και όσα περισσότερα χρόνια κρατήσει ο ασφαλισμένος το συμβόλαιο του τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό που θα εισπράξει στη λήξη του συμβολαίου του. Άρα δεν τον συμφέρει να το σπάσει .

Ένας ασφαλιζόμενος έχει το δικαίωμα να σπάσει το συμβόλαιο του μετά την 3ετία. Αν το σπάσει νωρίτερα δεν εισπράττει τίποτα.

Στην περίπτωση τώρα που έχει συνάψει συμβόλαιο με εφάπαξ καταβολή (πχ 10.000 ευρώ) τότε αν το σπάσει θα πάρει το αρχικό του κεφάλαιο (ας σημειωθεί ότι τα συμβόλαια εφάπαξ καταβολής ειδικών συνθηκών δεν υπάρχει πέναλτι).

Το τελευταίο διάστημα οι εξαγορές συμβολαίων έχουν ενταθεί. Όμως αν δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική ανάγκη καλό θα είναι να διατηρηθεί το αποταμιευτικό συμβόλαιο καθώς προσφέρει υψηλές εγγυημένες αποδόσεις.

Όμως στις περιπτώσεις που ο καταναλωτής δεν έχει τα χρήματα να εξυπηρετήσει τις περιοδικές καταβολές του συμβολαίου του, καλό θα είναι να το «σπάσει» για να μην χάσει και όσα χρήματα έχει μαζέψει στον κουμπαρά του. Διότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες –βασισμένες στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων- ρευστοποιούν τμήμα από τον κουμπαρά για να εισπράξουν τη δόση, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται η αποταμίευση.

(Πηγή: capital.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: