To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Από τον Σεπτέμβριο οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Την αναμόρφωση, έως το φθινόπωρο, του καθεστώτος της επιδοματικής πολιτικής -που θα γίνει στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών και της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΟΑΕΔ και τους άλλους φορείς κοινωνικής πολιτικής - προαναγγέλλει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη υπογραμμίζοντας ότι «η σχετική μελέτη, η οποία γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου» και πως «τα νέα κριτήρια θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στηρίζοντας όσους έχουν πραγματική ανάγκη».

Τη δέσμευση για την αναμόρφωση του συστήματος των κοινωνικών μεταβιβάσεων - παροχών θα αναλάβει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη συνάντηση που θα έχει μεθαύριο Τετάρτη με τους επικεφαλής της τρόικας. Η αναμόρφωση αυτή έχει και τη μορφή «ανταλλάγματος» για την επιχορήγηση με 1,1 δισ. ευρώ του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ μετά τη μείωση των εσόδων από εισφορές λόγω της ύφεσης, της ανεργίς και των χαμηλότερων μισθών που έχει επιβάλει η αγορά με μετατροπές συμβάσεων και ατομικές συμφωνίες.

Αυστηροποίηση προϋποθέσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου - έχοντας ήδη αποφασίσει να θέσει αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας καθώς και για το ΕΚΑΣ - δέχεται εισηγήσεις να αυξήσει και τις ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για την καταβολή επιδόματος ανεργίας.

Με το ισχύον καθεστώς, το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται με την προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιηθεί 125 ημέρες εργασίας (5 μήνες) στους τελευταίους 14 μήνες πριν τη λήξη ή λύση της εργασιακής σχέσης ή 100 ημέρες (4 μήνες) στο τελευταίο 12μηνο για τους εποχικά απασχολούμενους και από 80 ημέρες ανά έτος στην τελευταία πριν από την έναρξη της επιδότησης διετία για τους επιδοτούμενους για πρώτη φορά.

«Με 4 -5 μήνες εργασίας μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει ένα μηνιαίο επίδομα από τον ΟΑΕΔ ύψους τουλάχιστον 454,25 (περίπου όσα εισπράττει μερικώς απασχολούμενος) για 1 χρόνο» τονίζουν στελέχη του υπουργείου. Το καθεστώς αυτό ενθαρρύνει καταστρατηγήσεις από εργοδότες και εργαζόμενους και την παροχή «μαύρης» εργασίας την οποία το υπουργείο έχει δεσμευτεί να περιορίσει από το 25% του εργατικού δυναμικού (1.250.000 είναι τα άτομα που δεν καταβάλλουν εισφορές πάνω από 6 δισ. ευρώ ετησίως) στο 16% (στις 800.000) αυξάνοντας, έτσι, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένει να πάρει την Τετάρτη το πράσινο φως από την τρόικα για να καταθέσει και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΣΕΠΕ και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας υποχρεωτικά σε κλάδους με υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας (όπως στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία).

(πηγή: Ημερησία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: