- Xαμηλότεροι μισθοί μαθητείας για νέους έως 25 ετών.
- Eπέκταση του θεσμού των επιχειρησιακών συμβάσεων με διευκόλυνση, μεταξύ άλλων, της σύστασης σωματείων.
- Eλαστικό ωράριο.
Επέκταση της χρήσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (δηλαδή, της εργασίας με «μπλοκάκι» που είναι φθηνότερη για τις επιχειρήσεις) και μέτρα για τη διευκόλυνση της εφαρμογής, σε επιχειρησιακό επίπεδο, του ελαστικού 10ώρου (αντί των υπερωριών που επιβαρύνουν το μισθολογικό κόστος) ζητά η τρόικα αναμένοντας, παράλληλα, περισσότερες μειώσεις μισθών μέσω των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.
Το σήμα για τη διεύρυνση των μέτρων περιορισμού του μισθολογικού κόστους έδωσε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στη συνάντηση που είχε χθες με τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη και στελέχη του ΣΕΠΕ. Οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν επίσημη μελέτη για τις μειώσεις των μισθών που έχουν γίνει μέσω των μετατροπών των συμβάσεων εργασίας και των ατομικών συμβάσεων και να προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίσουν τη μείωση των μισθών. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν:
Να διευρυνθεί η χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου με την παροχή δυνατότητας για περισσότερες ανανεώσεις (3 αντί των 2 σήμερα και χωρίς τους περιοριστικούς όρους που προβλέπει το Π.Δ. 81) αλλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (3 χρόνια αντί των 2).
Να προβλεφθούν νομοθετικά χαμηλότεροι μισθοί για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που θα προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
Να επιταχυνθεί η διαδικασία σύστασης επιχειρησιακών σωματείων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που προβλέπουν μειώσεις μισθών.
Να εφαρμοστεί το ελαστικό 8ωρο και το 10ωρο, αντί της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης, σε επιχειρησιακό επίπεδο που προέβλεψε ο ν. 3846/10 (του Α. Λοβέρδου) αλλά με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι αλλαγές που συζητούνται είναι να γίνεται η αυξομείωση των ωραρίων εργασίας σε 6μηνη βάση ή και με βάση τις 300 ημέρες εργασίας (κατά το εργασιακό και όχι το ημερολογιακό έτος).
Να επιταχυνθεί η διαδικασία σύστασης επιχειρησιακών σωματείων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφονται και προβλέπουν συλλογικές μειώσεις μισθών. Οι εμπειρογνώμονες, βγάζοντας? κίτρινη κάρτα, δήλωσαν ότι δίνουν πίστωση χρόνου για την εφαρμογή του σχετικού νόμου της Λ. Κατσέλη.
Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές θα συζητηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, στη συνάντηση - «κλειδί» που θα έχει η υπουργός Λ. Κατσέλη με τους επικεφαλής της τρόικας.
Συμφωνία για την κάλυψη του ελλείμματος 1,1 δισ. σε ΙΚΑ - ΟΑΕΔ
Οι ελεγκτές της τρόικας αναγνώρισαν τις επιπτώσεις που έχει στα έσοδα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ η ανεργία και η μείωση των μισθών και στην τελική συνάντησή τους με τη γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα συμφώνησαν να «καλυφθεί» από τον κρατικό προϋπολογισμό το έλλειμμα μέχρι 1,1 δισ. ευρώ (τα 600 εκατ. στο ΙΚΑ και τα 500 εκατ., αντί των 700 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ).
Η διαφορά θα «καλυφθεί» από την εξοικονόμηση και τον εξορθολογισμό των δαπανών, δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα κινδυνεύσει κανένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, κανένα επίδομα ανεργίας και καμία σύνταξη». Ο διάλογος για τα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και αύξησης των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής παραμένει, πάντως, ανοικτός με την τρόικα.
(πηγή: Ημερησία)