To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Μερικό «άνοιγμα» για το συμβολαιογραφικό επάγγελμα

Σε μερικό «άνοιγμα» του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος οδηγεί απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), που καταργεί την απαίτηση της ιθαγένειας ως προϋπόθεση για να εισέλθει κάποιος στον κλάδο.

Ετσι, πολίτες της ΕΕ εφόσον κατέχουν όλα τα υπόλοιπα απαιτούμενα προσόντα (σπουδών, μακρόχρονης άσκησης, επιτυχίας σε διαγωνισμό κ.λπ.) θα μπορούν να ασκήσουν τη συμβολαιογραφία στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη κοινοτική χώρα, χωρίς να εμποδίζονται πλέον από το γεγονός ότι έχουν την υπηκοότητα άλλης χώρας της ΕΕ.

Για τη χώρα μας η απόφαση του ΔΕΚ ανοίγει την πόρτα και σε ξένους να ασκήσουν τη συμβολαιογραφία, εφόσον είναι πάνω από 28 ετών, έχουν πτυχίο Νομικής, έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος με 2ετή δικηγορία, επιτύχουν στις εξετάσεις του συμβολαιογραφικού συλλόγου κατέχοντας με επάρκεια τη γλώσσα.

Το μερικό αυτό «άνοιγμα» του επαγγέλματος έρχεται να προστεθεί στα μέτρα που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση στον νόμο για τα «κλειστά επαγγέλματα», όπου προβλέφθηκε η αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων στην Ελλάδα (είναι 3.200) σε ποσοστό 10% - 20%, ενώ προβλέφθηκε και η μείωση κάποιων αμοιβών.

(πηγή: Εθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: