To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου

Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντλήσουν έσοδα, βγάζοντας ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου στο... σφυρί.

Μέσω του 3ετούς επιχειρησιακού προγράμματος για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προαναγγέλλεται κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα τροποποιεί τα όσα προβλέπει σήμερα ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Το νέο πλαίσιο προγραμματίζεται να επιτρέπει την ηλεκτρονική κατάθεση προσφορών στους πλειστηριασμούς που θα αφορούν ακίνητα τα οποία έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο έναντι οφειλών.

Πώς θα λειτουργεί το... ιδιότυπο e-Bay της ελληνικής κυβέρνησης; Η «ιδέα» που έρχεται στο φως καθώς συμπεριελήφθη στο σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής (πρόκειται για το τριετές πλάνο που παρουσίασαν από κοινού την προηγούμενη Δευτέρα τέσσερις υπουργοί: Παπακωνσταντίνου, Χρυσοχοΐδης, Παπουτσής και Καστανίδης) προκαλεί πολλά ερωτήματα, με κυριότερο αυτό της ασφάλειας. Ενα τέτοιο σχέδιο προϋποθέτει ότι οι πλειστηριασμοί θα ανακοινώνονται μέσω Internet και θα πραγματοποιούνται σε τακτές ημερομηνίες έτσι ώστε οι προσφορές να μην κατατίθενται με κλειστό φάκελο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά ηλεκτρονικά. Αυτό είναι και το ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών: να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ενδιαφερομένων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (καταρχήν για να μην κηρύσσονται οι διαδικασίες άκαρπες) και να επιτυγχάνει μεγαλύτερα τιμήματα. Από εκεί και πέρα όμως εγείρονται πολλά ερωτήματα:

*Πόσες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία προκειμένου να «θωρακιστεί» ένα τέτοιο σύστημα; Αρμόδιοι νομικοί κάνουν λόγο για ριζική αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου σε μια περίοδο μάλιστα που το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί, από τη δική του πλευρά, νέες κινήσεις θωράκισης του... χειρόγραφου συστήματος πλειστηριασμών. Το παρελθόν των πλειστηριασμών στην Ελλάδα είναι άκρως αμαρτωλό, καθώς οι ιστορίες για «κοράκια» που στήνουν τις διαδικασίες προς ίδιον όφελος ή προς όφελος των πελατών τους δίνουν και παίρνουν.

*Πώς θα εξασφαλιστεί η ταυτοποίηση όσων θα συμμετέχουν στον πλειστηριασμό; Με το ισχύον καθεστώς, η εκτέλεση του πλειστηριασμού απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία αυτού που καταθέτει την προσφορά.

*Πώς θα εξετάζεται η φερεγγυότητα του προσώπου που καταθέτει προσφορά εξ αποστάσεως; Το ισχύον σύστημα προϋποθέτει κατάθεση τραπεζικής επιταγής ισόποσης με το αρχικό τίμημα του πλειστηριασμού.

*Πώς θα αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας, τη στιγμή που η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω Διαδικτύου;

Η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών

Ανεξάρτητα από το αν η συγκεκριμένη ρύθμιση προχωρήσει ή παραμείνει στα χαρτιά ως μια ακόμη ανεφάρμοστη ιδέα που ανακοινώνεται, το οικονομικό επιτελείο είναι εμφανές ότι θέλει να αξιοποιήσει κάθε μέσο για να αντλήσει έσοδα από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά: από τα περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών που θεωρούνται εισπράξιμα (από ένα σύνολο περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ) επιδιώκεται να συγκεντρωθούν περί τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013. Ο εξαιρετικά φιλόδοξος προγραμματισμός προβλέπει τη συλλογή 200 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011, δύο δισεκατομμυρίων ευρώ το 2012 και τριών δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013.

Οι διαδικασίες κατάσχεσης ακινήτων των οφειλετών έχουν ήδη ξεκινήσει και στηρίζονται στα ευρήματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Βέβαια, οι εξελίξεις είναι πολύ αργές καθώς από τη στιγμή που θα ειδοποιηθούν οι οφειλέτες μέχρι τη στιγμή που θα γίνει η κατάσχεση ή ο πλειστηριασμός, περνούν πολλοί μήνες. Προς το παρόν, η απειλή της κατάσχεσης περιουσιακού στοιχείου, έχει λειτουργήσει περισσότερο σαν φόβητρο προκειμένου οι οφειλέτες να προσέλθουν στις εφορίες και να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Από την άλλη, το Δημόσιο εμφανίζεται με δύο πρόσωπα: από την μία επιδιώκει να επισπεύσει τις διαδικασίες του πλειστηριασμού για να εισπράξει όσα του χρωστούν οι οφειλέτες, ενώ από την άλλη περνάει τροπολογίες στη Βουλή που προβλέπουν πάγωμα των πλειστηριασμών για τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες (η τελευταία τροπολογία προβλέπει πάγωμα των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Ιουνίου). Ηδη, τραπεζικά στελέχη αλλά και παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι με τα αλλεπάλληλα «παγώματα» των πλειστηριασμών, έχει δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα: φοβούνται ότι με τη λήξη της απαγόρευσης θα προκληθεί παλιρροϊκό κύμα πλειστηριασμών με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες τόσο για τη αγορά των ακινήτων όσο και για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

(πηγή: Ελευθεροτυπία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: