To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Δέκα επιχειρηματικοί κλάδοι επιδοτούνται έως και 100% για σύμπραξη με ΑΕΙ

Δέκα επιχειρηματικοί κλάδοι έχουν την ευκαιρία επιδοτήσεων έως και 100% μέσα από κοινοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων συνολικού προϋπολογισμού 68,32 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση είναι να συνεργαστούν με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε έρευνα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και η επωνυμία του είναι "Συνεργασία 2011 - Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς" και ο οδηγός έχει προδημοσιευτεί χωρίς να έχουν οριστεί οι ημερομηνίες υποβολής προτάσεων.

Οι τομείς έρευνας και ενδεικτικά αντικείμενα έρευνάς τους παρατίθενται παρακάτω:

1.Φαρμακευτικά/ Καλλυντικά προϊόντα

Βελτιστοποίηση drug delivery devices.

Ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξαγωγιμότητας.

2. Τρόφιμα/ Ποτά

Υγιεινή διατροφή: ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, καταναλωτική συμπεριφορά.

Ανάπτυξη τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας και νέων προϊόντων για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και προτιμήσεων και κλινικές μελέτες που συνδέονται με τα προϊόντα αυτά.

Εφαρμογές των Πράσινων Τεχνολογιών στη Βιομηχανία Τροφίμων.

3. Γεωργία, Αλιεία, Κτηνοτροφία και Βιοτεχνολογία

Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Εφαρμογές των Πράσινων Τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα.

4. Χημικές διεργασίες στη βιομηχανία

Ανάπτυξη νέων χημικών διεργασιών, «καθαρότερων» τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής με στόχο τη βιομηχανική παραγωγή με μηδενικά κατάλοιπα (στερεά, υγρά και αέρια).

Χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών ΑΠΥ και φυσικών προϊόντων (renewable resources) για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Εφαρμογές νανοτεχνολογίας σε χημικά και άλλα προϊόντα για τη βελτίωση των επιδόσεών τους.

5. Προηγμένα Υλικά

Ανάπτυξη νέων/ σύνθετων/ έξυπνων υλικών υψηλής προστιθέμενης αξίας, φιλικών προς το περιβάλλον και την υγεία, με βελτιωμένες ιδιότητες.

Νανο-υλικά για ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και με βελτιωμένες ιδιότητες (π.χ. επικαλύψεις, συγκολλητικά, πλαστικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα).

Νάνο/μικρο-ηλεκτρονική, αισθητήρες και τεχνολογίες ημιαγωγών.

6. Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Αυτοματισμοί

Ηλεκτρονικά παιχνίδια με έμφαση στον εκπαιδευτικό και επιστημονικό τους ρόλο

Δίκτυα «Πράσινης» Τεχνολογίας (Green Wireless). Τεχνολογίες ανάπτυξης ασύρματων συστημάτων χαμηλής κατανάλωσης ισχύος, εξυπηρετούμενων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, διαχείριση ενέργειας για χαμηλή κατανάλωση, διασύνδεση αντικειμένων, σύνθεση δεδομένων από ετερογενείς αισθητήρες.

Ερευνα και Εφαρμογή συστημάτων Επιχειρηματικής Ευφυΐας και Knowledge Management με τη χρήση Αυτοματισμών στη Βιομηχανία.

7. Ενέργεια

Ανάπτυξη-αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για θέρμανση-ψύξη, ηλεκτροπαραγωγή και γεωργία. Συνδυασμένα συστήματα.

Αεριοποίηση βιογενών καυσίμων στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης.

Αποθήκευση ενέργειας, ιδιαίτερα ΑΠΕ. Υβριδικές τεχνολογίες.

8. Περιβάλλον

Ανάπτυξη περιβαλλοντικών τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και μεθόδων διαχείρισης/ αξιοποίησης γεωργικών, βιομηχανικών και αστικών στερεών/ υγρών αποβλήτων και αερίων του θερμοκηπίου με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ή/και την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

9. Ασφάλεια

Εφαρμογές ασφάλειας, διαχείρισης και παρακολούθησης του περιβάλλοντος.

Ασφαλή δίκτυα επικοινωνιών και διαλειτουργικότητα, ασφάλεια ανταλλαγών.

Αξιοποίηση δεδομένων παρατήρησης γης και τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πλοήγησης για την ασφάλεια των συνόρων.

10. Υπηρεσίες

Υγεία: Ηλεκτρονική διαχείριση μονάδων υγείας. Ερευνα σε εφαρμογές πληροφορικής στον χώρο της υγείας και πρόνοιας. Εξατομικευμένη και προληπτική ιατρική. Εξατομικευμένη παροχή φαρμακευτικής αγωγής-οργάνωση φαρμακείου.

Χρηματο-οικονομικά/ Επιχειρηματικές υπηρεσίες: Ερευνα στη διαλειτουργικότητα (interoperability) ετερογενών συστημάτων με σκοπό την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-commerce. Πρότυπα διοίκησης, αποτελεσματική διαχείριση ανθρώπινων πόρων και οργανισμούς κοινωνικού σκοπού.

Τουρισμός/ Πολιτισμός: e-tourism. Πληροφόρηση, διαχείριση επισκεπτών. Ανάδειξη, αποκατάσταση, προστασία και διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς (περιλαμβάνονται μνημεία, έργα τέχνης, αρχαιολογικοί χώροι, συλλογές και αρχεία).

Μεταφορές: Εξυπνα συστήματα μεταφορών, διαχείριση και διασφάλιση ποιότητας. Βιώσιμες και φιλικές στο περιβάλλον μεταφορές για την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας.

Πρωτογενής παραγωγή: Υπηρεσίες απομακρυσμένης φυτοπροστασίας. Ηλεκτρονικό βιβλίο καλλιέργειας.

Περιβάλλον και πόλεις: Πληροφοριακών στις επιχειρήσεις. Ολοκληρωμένα Συστήματα Εγκαιρης. Προειδοποίησης μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Κατηγορίες
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ποιες οι επιλέξιμες δαπάνες

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι συμπράξεις παραγωγικών-εμπορικών επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων, ΑΕΙ, τεχνολογικών, δημόσιων και άλλων φορέων για την υλοποίηση έργων Ε&Τ σε εστιασμένους τομείς τής μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Οι βασικοί αποδέκτες (ομάδες στόχοι) της πράξης είναι οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, και οι ερευνητικοί φορείς (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα).

Τα βασικά χαρακτηριστικά των συμπράξεων είναι:

Ερευνα και Τεχνολογία για έργα στη μεταποίηση με συμμετοχή τεσσάρων έως οκτώ φορέων. Τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις αντιστοιχούν σε τέσσερις με πέντε ερευνητικούς φορείς, τρεις σε έξι με επτά φορείς, και τέσσερις επιχειρήσεις σε οκτώ φορείς. Τα όρια των προϋπολογισμών είναι από 400.000 έως 2 εκατ. ευρώ.

Ερευνα και Τεχνολογία για έργα στις υπηρεσίες με συμμετοχή τριών έως πέντε φορέων. Τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις αντιστοιχούν σε τρεις με τέσσερις φορείς και τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις στους πέντε φορείς. Ο προϋπολογισμός των έργων είναι από 300.000 έως 800.000 ευρώ.

Στον όρο «φορείς», εκτός από τις επιχειρήσεις, η συμμετοχή των οποίων αποτελεί βασική προϋπόθεση (ο αριθμός τους εξαρτάται από τον αριθμό των συμμετεχόντων), περιλαμβάνονται οι ερευνητικοί φορείς (κυρίως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα), οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εταιρείες βιομηχανικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, οι οργανισμοί νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, τεχνολογικοί, μη κερδοσκοπικοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Επισημαίνεται ότι με τον όρο επιχείρηση νοούνται οι επιχειρήσεις με νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ του ιδιωτικού ή/και του δημόσιου τομέα, όπως εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις διαφόρων δραστηριοτήτων και κάθε μεγέθους, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών είναι οι εξής:

Ενισχύσεις για σχέδια έρευνας και ανάπτυξης, περιλαμβανομένης της πειραματικής ανάπτυξης

Δαπάνες προσωπικού

Δαπάνες για όργανα και εξοπλισμό

Δαπάνες για κτίρια

Δαπάνες για αγορά τεχνολογίας - τεχνογνωσίας

Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει (από φυσικά και νομικά πρόσωπα)

Συμπληρωματικές δαπάνες

Δαπάνες αναλωσίμων

Ενισχύσεις για μελέτες τεχνικής σκοπιμότητας

Ενισχύσεις για δαπάνες δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενισχύσεις για μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας
Χρηματοδοτούνται επίσης οι ενισχύσεις για μελέτες τεχνικής σκοπιμότητας. Αυτές αφορούν τη χρηματοδότηση τεχνικών μελετών σκοπιμότητας για την προετοιμασία βιομηχανικής έρευνας ή πειραματικής ανάπτυξης. Η ανώτατη ένταση της ενίσχυσης ανά είδος φορέα είναι η εξής:

Για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 75% των επιλέξιμων δαπανών για μελέτες για την προετοιμασία δραστηριοτήτων βιομηχανικής έρευνας και το 50% των επιλέξιμων δαπανών για μελέτες για την προετοιμασία δραστηριοτήτων πειραματικής ανάπτυξης,

Για μεγάλες επιχειρήσεις, το 65% των επιλέξιμων δαπανών για μελέτες για την προετοιμασία δραστηριοτήτων βιομηχανικής έρευνας και το 40% των επιλέξιμων δαπανών για μελέτες για την προετοιμασία δραστηριοτήτων πειραματικής ανάπτυξης,

Για ερευνητικούς, δημόσιους και λοιπούς φορείς, εφόσον πρόκειται για μη οικονομικές δραστηριότητες, έως 100%. Για οικονομικές δραστηριότητες ισχύουν τα ποσοστά των επιχειρήσεων.

Σχέδια έρευνας και ανάπτυξης
Η ανώτατη ένταση της ενίσχυσης προς τους ερευνητικούς φορείς μπορεί να ανέλθει σε 100% των επιλέξιμων δαπανών για κάθε είδος ενισχυόμενης δραστηριότητας. Εφόσον, βέβαια, προκύπτει από το υποβαλλόμενο έργο ότι αφενός η ενισχυόμενη δραστηριότητα εμπίπτει στις συνήθεις πρωτογενείς δραστηριότητες του ερευνητικού φορέα -οι οποίες δεν αποτελούν οικονομική δραστηριότητα- και αφετέρου τα αποτελέσματα του ενισχυόμενου σχεδίου μπορούν να διαδοθούν ευρέως.

Τυχόν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του ερευνητικού φορέα ανήκουν αποκλειστικά σε αυτόν. Ο ερευνητικός φορέας, εφόσον προκύπτουν άμεσα οικονομικά και εμπορικά οφέλη από τη συνεργασία με μια επιχείρηση, λαμβάνει από την επωφελούμενη επιχείρηση αμοιβή αντίστοιχη προς την τιμή της αγοράς για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που προκύπτουν από τη δική του δραστηριότητα στο πλαίσιο του ενισχυόμενου έργου και τα οποία μεταβιβάζει στις επιχειρήσεις, εφόσον προκύπτουν.

Πού θα απευθυνθώ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.antagonistikotita.gr. Διεύθυνση: Μεσογείων 56, 115 27 Αθήνα. Φαξ: 210 7473666

Γραφείο Πληροφόρησης ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» τηλ.: 8011136300, infoepan@mou.gr.

Ιστοσελίδα δημοσίευσης: http://epan2.antagonistikotita.gr/greek/press10.asp?id=13

Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας

Δρ Πουτούκης Δημήτριος. Διεύθυνση: Μεσογείων 14-18, Αθήνα 115 10, Τ.Θ. 146 31. Τηλ.: 210 7458136. E-mail διεύθυνση: dpoutoukis@gsrt.gr.

(πηγή: Εθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: