To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Μέχρι τον Μάιο η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών

Μέχρι τον Μάιο θα αποφασιστούν τα μέτρα για την αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων-Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, καθώς και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Η επιτροπή για τα ΒΑΕ πρόκειται να συσταθεί εντός των προσεχών ημερών και μέσα σε ένα μήνα καλείται να παραδώσει πόρισμα με τα επαγγέλματα που θα παραμείνουν στο ευνοϊκό καθεστώς. Για το σκοπό αυτό δεν πρόκειται να εκπονήσει νέες μελέτες αλλά θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί.

Στόχος των αλλαγών είναι ο αριθμός των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να μειωθεί από τις 700.000 στις 480.000, όπως άλλωστε προβλέπεται στο μνημόνιο. Η τρόικα επιμένει πως οι εργαζόμενοι στο ειδικό αυτό καθεστώς δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναμικού.

Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, ωστόσο οι ρυθμίσεις θα «τρέξουν» σταδιακά για να αποφευχθούν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ετσι, οι πρώτες αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου 2012 με ολοκλήρωσή τους το 2015. Οσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν, θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ το μήνα, θα επιβαρυνθούν κατά τουλάχιστον μια πενταετία μέχρι να συνταξιοδοτηθούν (σ.σ. οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους εργαζομένους είναι κάτω των 65 ετών, ενώ η μόνη εναλλακτική λύση είναι η συνταξιοδότηση στο 60ό έτος της ηλικίας, με την προϋπόθεση πως έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης) και βέβαια θα έχουν μείωση στις συντάξιμες αποδοχές τους έως και 20%.

Από τις αλλαγές δε θα θιγούν περαιτέρω (σ.σ.: μετά τις ανατροπές που επέφερε ο νόμος 3863/2010) όσοι θα συνταξιοδοτηθούν έως το 2015, καθώς και όσοι εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει έως τις 31.12.2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν με το «παλαιό» καθεστώς. Επίσης, δε θα θιγούν όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα.

(πηγή: agelioforos.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: