To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ: Πότε θα ισχύει το Αυτόφωρο

Στο 40% φτάνει κάθε χρόνο η κλοπή του ΦΠΑ, όπως αναφέρει το υπ. Οικονοµικών, που εξέδωσε αναλυτικό οδηγό σχετικά µε τις ποινές που προβλέπει το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο για όσους έχουν ληξιπρόθεσµα χρέη προς το ∆ηµόσιο, αποκρύπτουν φόρο εισοδήµατος, παρακρατούµενους φόρους (όπως ΦΠΑ) ή εκδίδουν πλαστά- εικονικά τιµολόγια.

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι οι ποινές είναι εξοντωτικές, το υπουργείο αναφέρει πως «υπάρχουν αδικήµατα λιγότερο ή το ίδιο επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο που τιµωρούνται µε τις ίδιες ή βαρύτερες ποινές από τις προτεινόµενες (π.χ. της κλοπής, της υπεξαίρεσης και της απάτης)».

Ιδού οι νέες ρυθµίσεις αναλυτικά:

ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ. Το Αυτόφωρο ισχύει όταν έχουν περάσει 4 µήνες από τότε που τα χρέη κατέστησαν ληξιπρόθεσµα και µέχρι τη συµπλήρωση χρόνου ίσου µε το 1/3 της προθεσµίαςπαραγραφής. ∆ηλαδή για µέχρι 20 µήνες από την παρέλευση των 4 µηνών. Εστω π.χ. χρέος που έγινε ληξιπρόθεσµο στις 31-1-2011. Το 20µηνο του Αυτοφώρου αρχίζει να «µετράει» από την 1η-6-2011 και λήγει στις 28-3-2012. Τη δίωξη ασκεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κατόπιν αίτησης του προϊσταµένου της ∆ΟΥ µετον πίνακα χρεών του φορολογούµενου. Χωρίς τέτοια αίτηση, δίωξη δεν ασκείται.

Αν η αίτηση υποβληθεί εντός των 20 µηνών, είναι στην κρίση του εισαγγελέα να παραπέµψει τον τελευταίο για να δικαστεί µε την αυτόφωρη διαδικασία, συνήθως έπειτα από δεκαπενθήµερο.

ΓΙΑ ΦΟΡΟ∆ΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑ. Αν ο φορολογούµενος προσφύγει στο δικαστήριο, η δίωξη δεν αρχίζει προτού υπάρξει τελεσίδικη υπόθεση. Αν δεν ασκηθεί προσφυγή, η δίωξη αρχίζει ύστερα από 60 ηµέρες, δηλαδή την προθεσµία για την άσκησή της. Ειδικά για κακουργήµατα, για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, ο εισαγγελέας µπορεί να παραγγείλει την άµεση άσκηση δίωξης χωρίς να παρέχεται δυνατότητα συµβιβασµού. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρµόζονται τα εξής :

• Αν δεν έχει περάσει η 5ετία του Αυτοφώρου από τότε που δεν υπέβαλε ή υπέβαλε ανακριβή δήλωση, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών µπορεί να εκδώσει ένταλµα σύλληψης.

• Ο συλληφθείς οδηγείται στον εισαγγελέα το αργότερο µέσασε 24 ώρες από τη σύλληψή του.

• Αν κρίνεται ότι, αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήµατα, µπορεί ναδιαταχθεί η προφυλάκισή του.

• Ακολούθως, διατάσσεται τακτική ανάκριση. Κατά τα λοιπά, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής ∆ικαιοσύνης για τα κακουργήµατα n Αν έχει παρέλθει η 5ετία του Αυτοφώρου, ακολουθείται η ίδια διαδικασία πλην του εντάλµατος σύλληψης.

ΓΙΑ ΦΟΡΟ∆ΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ. Στα κακουργήµατα, η µήνυση υποβάλλεται από το όργανο που έκανε τον έλεγχο αµέσως, χωρίς να παρέχεται προθεσµία για συµβιβασµό και ανεξάρτητα αν ο φορολογούµενος ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Κατ’ εξαίρεση και µόνο µε απόφαση του υπ. Οικονοµικών, η µήνυση υποβάλλεται αµέσως και στα πληµµελήµατατων αδικηµάτων αυτών. ∆ιαφορετικάκαι όταν το αδίκηµα διαπιστώνεται έπειτα από τους κοινούς ελέγχους που διενεργούνται, η µήνυση υποβάλλεται 3 µήνες µετά.

Στα πληµµελήµατα, αν η ποινική δίωξη ασκηθεί µέσα στον χρόνοτου Αυτοφώρου (20 µήνες), ο εισαγγελέας κρίνει κατά πόσο θα τον παραπέµψει να δικαστεί εντός δεκαπενθηµέρου µε την αυτόφωρη διαδικασία. Αν έχει παρέλθει το 20µηνο του Αυτοφώρου, τότε ο εισαγγελέας, αν δεν διατάξει προανάκριση, µπορεί να παραπέµψει τον κατηγορούµενο µε κλητήριο θέσπισµα απευθείας στο ακροατήριο.

ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ. Στα πληµµελήµατα, η δίωξη ασκείται έναν µήνα από την πάροδο της προθεσµίας για συµβιβασµό (εφόσον η προσφυγή στα δικαστήρια αυτή απέβη άκαρπη). Στα κακουργήµατα, η δίωξη ασκείται άµεσα, χωρίς να δίνεται δυνατότητα στον φορολογούµενο για προσφυγή.

(πηγή: Τα Νέα)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: