Θα εξετάσουν το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του μνημονίου.
Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέτρων περιλαμβάνει νέες περικοπές στις κοινωνικές παροχές, ενώ στα σχέδια εξυγίανσης των ΔΕΚΟ περιλαμβάνεται ακόμη και αναστολή λειτουργίας για όσες δεν καταφέρουν να καλύπτουν τη μισθοδοσία από τα έσοδά τους. Στο στόχαστρο τίθενται όλες οι φοροαπαλλαγές, που επανεξετάζονται μία προς μία, ενώ με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται περικοπές επιδομάτων και σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα.
Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας θα τεθούν όλα όσα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον τακτικό έλεγχο του Μαΐου, από τον οποίο θα κριθεί η εκταμίευση της 5η δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μέχρι τον επόμενο έλεγχο θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί τα εξής:
Σχεδιασμός του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής για καθορισμό μέτρων 1,7 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, καθώς η τρόικα διαβλέπει κινδύνους στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Παρουσίαση της μελέτης για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, ώστε να ξεκινήσει η κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου. Το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να αποτελεί νόμο του κράτους μέχρι τον Ιούνιο και να τεθεί σε εφαρμογή τον αμέσως επόμενο μήνα.
Πρόσληψη συμβούλων για την εκπόνηση μελέτης για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Παράλληλα, θα πρέπει να παρουσιαστεί και ένα αναλυτικό πλάνο για το πώς θα εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.
Διάθεση εγγυήσεων στις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ.
Εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Δημιουργία πιο αυστηρού πλαισίου για τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών με τη συμμετοχή και ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών.
Ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα κυριότερα επικουρικά ταμεία.
Δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προμηθειών.
Προώθηση δράσεων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων.
Εφαρμογή σχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη.
Δημιουργία νέου πλαισίου δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την ψήφιση σχετικού νόμου.
Ανακοίνωση μέτρων για την τόνωση των εξαγωγών.
Προώθηση του νόμου για απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.
Στο προσκήνιο οι αποκρατικοποιήσεις
Αύριο συνεδριάζει η Διυπουργική Eπιτροπή Aποκρατικοποιήσεων για να οριστικοποιήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με το πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου και να λάβει αποφάσεις για άλλα επιμέρους σχέδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Yπουργείου Οικονομικών, πάνω από 25 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αξιοποίηση των ακινήτων.
Τρεις είναι οι βασικές μέθοδοι για την αξιοποίηση των ακινήτων:
1. Δημιουργία χαρτοφυλακίων με αξιοποιήσιμα ακίνητα, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση κεφαλαίων.
2. Δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων με ίδια χαρακτηριστικά (τουριστικά, εμπορικά κ.λπ.), που θα μετατρέπονται σε εταιρίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα παραχωρούνται σε ιδιώτες για περίοδο που θα διαφέρει και δεν αποκλείεται να φτάνει και τα 90 χρόνια.
3. Πώληση κτιρίων και διαμερισμάτων που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο, αλλά δεν χρησιμοποιεί.
Το πρώτο χαρτοφυλάκιο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο. Το δεύτερο τον Δεκέμβριο και άλλα δύο εντός του 2012.
(πηγή: express.gr)