To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων: Οι αλλαγές που έγιναν, οι αλλαγές που έρχονται

Μισθούς ιδιωτικού τομέα, με ενιαίο μισθολόγιο που θα συνδέει την απασχόληση με το πριμ παραγωγικότητας, θα αυξάνει τα έτη στα μισθολογικά κλιμάκια και θα εισάγει βασικό μισθό για τους νεοπροσλαμβανόμενους τα 740 ευρώ, σχεδιάζει η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την περικοπή 50 επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που επεξεργάζονται τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, στόχος είναι να μειωθούν τα επιδόματα, τα οποία στο σύνολό τους θα αποτελούν το 20% του μισθού, ενώ θα αυξηθούν οι χαμηλοί μισθοί που έχουν ορισμένα Υπουργεία σε σχέση με άλλα για υπαλλήλους του ιδίου βαθμού.

Παράλληλα επιδιώκεται νέα εξοικονόμηση δαπανών 1 δισ. ευρώ για φέτος, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ. Οι τελευταίες μειώσεις αποδοχών που έγιναν στο πλαίσιο του Μνημονίου, σε μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου (σ.σ. σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας) συμπίεσαν κατά 2,3 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Μία νέα περικοπή κατά 0,5% του ΑΕΠ θα ελαφρώσει κατά 1 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό, πλην όμως θα προκαλέσει νέες οξύτατες αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, αφού οι αποδοχές τους μπαίνουν για μία ακόμη φορά στην κλίνη του Προκρούστη. Η συμπίεση των αποδοχών στα Υπουργεία με τις υψηλότερες αμοιβές, όπως έδειξε η μελέτη των HayGroup και IcapGroup θα είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιδιωχθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα να υπάρχει κοινή μισθολογική πολιτική ανάλογα με τη θέση και την απόδοση του προσωπικού. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση:

● Καθιερώνεται νέος ενιαίος βασικός μισθός για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων, ενώ διατηρούνται οι σημερινές κατηγορίες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, Δημόσιας Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

● Προβλέπεται σύγκλιση των εισαγωγικών μισθών του Δημοσίου με εκείνους του ιδιωτικού τομέα για τους νεοεισερχόμενους και αντίστοιχος μηχανισμός ωρίμανσης με τριετίες, τετραετίες και όχι διετίες όπως ισχύει σήμερα για τα κλιμάκια του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει εισαγωγικό μισθό 740 ευρώ (μεικτά) και όχι 984 ευρώ (μεικτά) που είναι σήμερα. Τα κλιμάκια περιορίζονται από 30 σε 10.

● Η σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού ορίζεται στο ένα προς τρία και η μείωση της δημόσιας δαπάνης σε βάθος χρόνου θα είναι δραστική.

● Για τους παλαιούς υπαλλήλους η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό θα γίνει σταδιακά, καθώς σήμερα σε κάθε κλάδο πέραν των γενικών επιδομάτων υπάρχουν και οι ειδικές παροχές, οι οποίες θα ομογενοποιηθούν σε κίνητρα απόδοσης.

● Για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα οριστεί εισαγωγικός μισθός 740 ευρώ (μεικτά), όπως προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι εξάλλου ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ.

● Θα διατηρηθεί το οικογενειακό επίδομα, καθώς και το επίδομα σπουδών.

● Θα εισαχθεί πριμ παραγωγικότητας σε κλάδους που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά και νέο βαθμολόγιο που μετρά την απόδοση κάθε υπαλλήλου. Η χορήγηση του πριμ παραγωγικότητας θα συνδυαστεί με την παραγωγικότητα, καθώς και με την ενσωμάτωση όλων των άλλων σε ένα γενικό που θα ξεκινάει από 140-150 ευρώ.

● Τα κλαδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό, ενώ το κίνητρο απόδοσης θα καταβάλλεται περιοδικά ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, έπειτα από αξιολόγηση των υπηρεσιών. Με βάση το σενάριο αυτό ενσωματώνεται στο μισθό και το μέρος των πρόσθετων αμοιβών του 13ου και 14ου μισθού.

Στα παραπάνω θα στηρίζεται ο βασικός κορμός του νέου μισθολογίου. Σε ό,τι αφορά τα 53 επιδόματα, στόχος της κυβέρνησης, είναι η περικοπή τους κατά 2,7 δισ. ευρώ, κατά 45% δηλαδή, (τώρα ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ/έτος) την επόμενη τριετία. Με βάση όσα προβλέπονται, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα 53 επιδόματα που λαμβάνει σχεδόν το σύνολο των υπαλλήλων, καθώς και τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν όσες ομάδες αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, εφοριακοί, νοσηλευτικό προσωπικό, δικαστικοί, κ.ά. και τα οποία σύμφωνα με τη μελέτη των HayGroup και ICAPGroup, εκτοξεύουν στα ύψη τις αμοιβές.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η περικοπή ενός εκ των επιδομάτων που λαμβάνει κάθε κατηγορία εργαζομένων, όπως το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης που παίρνουν οι δάσκαλοι-καθηγητές, τα ΔΙΒΒΕΤ και ΔΕΤΤΕ που παίρνουν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, καθώς και πλειάδα άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπόλοιπες κατηγορίες των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν διάφορα κλαδικά και ειδικά επιδόματα που χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους.

Τα ποσά αυτά εντοπίστηκαν από τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για τη δημιουργία κλαδικών μισθολογίων (Ένοπλες Δυνάμεις, εκπαιδευτικοί κ.λπ.), όπου θα συνεχίσουν να ισχύουν ειδικές κατηγορίες επιδομάτων. Με βάση στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά και τη μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα για το σύνολο των υπαλλήλων, τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης προηγούνται από πλευράς προβλεπόμενων τακτικών αμοιβών - δηλαδή, βασικός μισθός, κίνητρο απόδοσης, επιδόματα που χορηγούνται από το εκάστοτε Υπουργείο σε όλους τους υπαλλήλους του.

Στο μικροσκόπιο 6 Υπουργεία

Το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται 38%-41% πάνω από το μέσο όρο αναλόγως της κατηγορίας για έναν νεοδιόριστο, και 55-64% πάνω από το μέσο όρο, αναλόγως της κατηγορίας για έναν εργαζόμενο που έχει 33 έτη υπηρεσίας. Τα άλλα δύο Υπουργεία (Εσωτερικών και Δικαιοσύνης) υπερβαίνουν το μέσο όρο, ωστόσο σε πολύ πιο μικρό βαθμό της τάξης του 8%-12% και 7%-14% από την Κατηγορία ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) έως την Κατηγορία ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) αντίστοιχα για ένα νεοδιόριστο.

Ανταμείβουν δηλαδή πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα άλλα Υπουργεία έναν νεοδιόριστο στην Κατηγορία ΥΕ. Τα Υπουργεία που φαίνεται ότι ήδη από τις προβλεπόμενες αμοιβές πληρώνουν χαμηλά σε σχέση με τα υπόλοιπα, είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το πολιτικό προσωπικό (πληρώνει τους νεοδιόριστους 19% με 20% χαμηλότερα από το μέσο όρο των άλλων Υπουργείων), το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα οποία πληρώνουν από 15%-19% χαμηλότερα από το μέσο όρο και γύρω στο 12% με 13% από την Κατηγορία ΠΕ έως την Κατηγορία ΥΕ αντίστοιχα.

25 ανατροπές στους μισθούς μέσα σε δέκα μήνες

ΜΕΓΑΛΕΣ ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακό έχει επιφέρει μέσα σε ένα δεκάμηνο το διαρκώς αναθεωρούμενο Μνημόνιο, μεταβάλλοντας δεδομένα «ταμπού» και κατακτήσεις δεκαετιών. Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Γιάννη Κουζή, οι ανατροπές που έχουν συντελεστεί στο δεκάμηνο έχουν ως εξής:

1. Μειώθηκαν 12% όλα τα επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές των εργαζόμενων στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και στα Σώματα Ασφαλείας. Ομοίως τα επιδόματα των πρώην ειδικών λογαριασμών, νοσοκομειακό και τροφής, προσωπική διαφορά 176 ευρώ, προσωπική διαφορά λόγω υπηρεσιακών μεταβολών, επιδόματα ειδικών μισθολογίων Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών και Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης. Εξαιρείται η αποζημίωση από υπερωριακή εργασία.

2. Μείωση 30% στα επιδόματα εορτών Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας. Οι περικοπές σε αποδοχές (12%) και επιδόματα εορτών και αδείας (30%) ισχύουν και για όσους απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (αορίστου και ορισμένου χρόνου περιλαμβανομένων και δικηγόρων με σύμβαση έμμισθης εντολής) του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Σωμάτων Ασφαλείας, με εξαίρεση όσους έχουν σύμβαση μίσθωσης έργου.

3. Σε ποσοστό 20% κόπηκαν και τα επιδόματα των δικαστικών.

4. Μειώθηκαν 50% οι αποζημιώσεις σε μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ και μέλη ΔΣ των ΝΠΙΔ. Οι περικοπές δεν αφορούν εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο κατέχει μόνο του ή από κοινού με νομικά πρόσωπα κάτω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και τις τράπεζες.

5. Τέθηκε πλαφόν στους γιατρούς του ΕΣΥ σε 6.196,89 ευρώ από 6.500,89 ευρώ.

6. Μειώθηκε στις 40 ώρες από 60, το ανώτατο όριο υπερωριακής εργασίας. Οι υπερωρίες (εξαιρέσιμες και νυχτερινά) θα φτάνουν μέχρι 60 ώρες από 90 για γραφεία Προέδρου Δημοκρατίας, προέδρου και αντιπροέδρου κυβέρνησης, υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, κ.ά.

7. Ορίζεται στα 50 ευρώ ανά συνεδρίαση η αποζημίωση και μέχρι 50 συνεδριάσεις μηνιαίως για ιδιώτες μέλη συλλογικών οργάνων. Κατ’ εξαίρεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου, μπορεί να γίνονται συνεδριάσεις εκτός ωραρίου με αποζημίωση μέχρι 400 ευρώ για πρόεδρο και 300 ευρώ για μέλη και γραμματείς τον μήνα, εφόσον συμμετάσχουν σε τέσσερις συνεδριάσεις.

8. Οι πρόσθετες μηνιαίες αποδοχές δεν μπορεί να ξεπερνούν το 25% από 50% των συνολικών μηνιαίων αποδοχών της οργανικής θέσης του υπαλλήλου μαζί με τα επιδόματα.

9. Μειώθηκε 12% και το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης εκπαιδευτικών, το οποίο για τους πρώτους δυόμισι μήνες του έτους ορίστηκε σε 316,96 ευρώ.

10. Μειώθηκε 12% στα 374,08 ευρώ η μηνιαία αποζημίωση όσων εργάζονται σε γραφεία βουλευτών και κομμάτων.

11. Μειώθηκε στα 394,24 ευρώ το ειδικό επίδομα αντικατάστασης οργάνων των μουσικών, 63,29 ευρώ των ειδικών συνθηκών, 516,74 -723,01 ευρώ επιφυλακής γιατρών ΕΣΥ.

12. Τέθηκε σε ισχύ ο χρονικός περιορισμός εννέα μηνών για τις συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου για παροχή εργασίας αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη (για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τεκμαίρεται ότι «υποκρύπτεται εξαρτημένη σχέση εργασίας»).

13. Ορίστηκε ότι ο εργοδότης που έχει περιορισμό οικονομικής δραστηριότητας, αντί απολύσεων, μπορεί να επιβάλλει ύστερα από απλή διαβούλευση σύστημα εκ περιτροπής εργασίας (για λιγότερες μέρες την εβδομάδα, λιγότερες εβδομάδες το μήνα, λιγότερους μήνες το χρόνο) για διάστημα 6 μηνών ετησίως.

14. Ορίστηκε ανώτατη διάρκεια της προσωρινής εργασίας ή «ενοικίασης» εργαζομένου οι 18 μήνες.

15. Αυξήθηκαν τα όρια των επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων στο 5% του προσωπικού (από 2-3% που ήταν) και μέχρι 30 άτομα το μήνα σε επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 άτομα και σε 6 απολύσεις το μήνα για τις επιχειρήσεις μέχρι 20 ατόμων.

16. Μειώθηκαν κατά 50% οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης μέσω του περιορισμού, σε 1 έως 4 μήνες (ανάλογα με τα χρόνια εργασίας) του χρόνου προειδοποίησης του εργαζομένου από τον εργοδότη. Τα ποσά αποζημιώσεων, πλέον, είναι κλιμακωτά 1/2 μισθός έως 12 μισθοί, αντί 1 έως 24 μηνών για απόλυση χωρίς προειδοποίηση.

17. Καθορίστηκε χαμηλή αμοιβή, στο 84% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, για νέους ηλικίας έως 25 ετών που προσλαμβάνονται με πρόβλεψη «κάλυψης» της διαφοράς για τις εισφορές από τον ΟΑΕΔ.

18. Καθορίστηκε μισθός για τους μαθητευόμενους για διάστημα ενός χρόνου στο 70% του κατώτατου ημερομισθίου.

19. Μειώθηκε η αμοιβή για τις υπερωρίες για την υπερεργασία, δηλ. την απασχόληση την 41η, 42η, 43η, 44η και 45η ώρα την εβδομάδα με πενθήμερο και 40ωρο, η προσαύξηση μειώθηκε στο 20% (από 25%), για υπερωρία έως 120 ώρες στο 40% (από 50%).

20. Δόθηκε η δυνατότητα εφαρμογής του ελαστικού δεκαώρου με συμφωνία του εργοδότη σε επίπεδο επιχείρησης ή σε συμφωνία με ένωση προσώπων. Το ελαστικό δεκάωρο μπορεί να εφαρμοστεί με αυξομείωση των ωρών (λιγότερες σε περίοδο ύφεσης και περισσότερες σε περίοδο αιχμής) για 4 μήνες το χρόνο, ή 256 ώρες και έως 32 εβδομάδες.

21. Καταργήθηκε το δικαίωμα προσφυγής στη Διαιτησία για τους όρους εργασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ωραρίων και άλλων όρων εργασίας με ατομικές «συμφωνίες» αν δεν υπάρξει μεσολάβηση.

22. Καταργήθηκαν οι προσαυξήσεις ωρομισθίου 7,5% για τους μερικώς απασχολουμένους αν απασχολούνται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.

23. Μειώθηκε περαιτέρω το κόστος των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης ειδικά όπου εφαρμόζεται επιχειρησιακή σύμβαση (αποζημίωση με βάση το νέο χαμηλό μισθό).

24. Οι νέοι αν είναι σε δοκιμαστική περίοδο ενός έτους δεν αποζημιώνονται καθόλου, καθώς και όσοι έχουν δύο χρόνια υπηρεσίας.

25. Ενισχύθηκε το διευθυντικό δικαίωμα ώστε να μπορεί ο εργοδότης μέσα στη διάρκεια 1 χρόνου να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας από 6 σε 9 μήνες.

(πηγή: Ισοτιμία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: