To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Aυξημένη η ευθύνη των φοροτεχνικών για την ακρίβεια των φορολογικών δηλώσεων

Τα 18 στοιχεία ελέγχου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Αυξημένη ευθύνη για την ακρίβεια των υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων έχουν πλέον οι λογιστές - φοροτεχνικοί.

Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δ.Κουσελά με την οποία ρυθμίζονται θέματα υποβολής καταστάσεων από λογιστές – φοροτεχνικούς, προβλέπει πως οι λογιστές - φοροτεχνικοί έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν για τους επιτηδευματίες πελάτες τους αναλυτική κατάσταση φορολογικής αναμορφώσεως με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται, καθώς και κατάσταση με τις δηλώσεις και τους οφειλόμενους φόρους.

Συγκεκριμένα, με το Ν.3842/10 έχει αλλάξει η φιλοσοφία σχετικά με την διαδικασία και τον τρόπο ελέγχου, αφού πλέον οι δηλώσεις των φορολογουμένων θεωρούνται ειλικρινείς και ο έλεγχος πραγματοποιείται σε δείγμα υποθέσεων που θεσπίζεται με ανάλυση κινδύνου. Στα πλαίσια αυτά οι λογιστές - φοροτεχνικοί έχουν πλέον αυξημένη ευθύνη για την ακρίβεια των υποβαλλόμενων δηλώσεων.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις με υπογραφή λογιστή. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να απεμπλακούν οι εφορίες, ώστε να επικεντρωθεί όλος ο μηχανισμός στις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

Συγκεκριμένα, μέχρι και την περυσινή φορολογική δήλωση, υπογραφή λογιστή απαιτούνταν στις περιπτώσεις επιχειρήσεων (βιβλία Β' κατηγορίας) με τζίρο άνω των 300.000 ευρώ και ελεύθερων επαγγελματιών με τζίρο άνω των 150.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά από τη διαχειριστική περίοδο 2010, ήτοι από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις έχουν μειωθεί στο 1/3, ήτοι στα 100.000 και 50.000 ευρώ αντιστοίχως. Μάλιστα, υπογραφή λογιστή οφείλουν να έχουν υποχρεωτικά όλες οι δηλώσεις αυτοελέγχου, ανεξαρτήτως του ύψους των ακαθάριστων εσόδων.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι λογιστές πρέπει να διασφαλίζουν την ακρίβεια των δηλώσεων και φέρουν ευθύνη για τα στοιχεία που περιλαμβάνει. Σε περίπτωση που εντοπίζονται ανακρίβειες στις δηλώσεις ο φοροτεχνικός θα χάνει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημήτρη Κουσελά, τα στοιχεία αυτά που θα αναζητούνται, συλλέγονται και εξετάζονται από τους λογιστές, θα χρησιμοποιούνται για διασταυρώσεις, ελέγχους και επιβολές προστίμων και είναι τα εξής:

1. αν κατέβαλαν και πόσα για έξοδα μισθοδοσίας, αμοιβής προσωπικού, ασφαλιστικές εισφορές κ.τ.λ.

2. ποιοι ήταν οι μισθοί και κάθε είδους απολαβές εταίρων ή μελών Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. κ.λπ.

3. πόσα έδωσαν για Δωρεές – Χορηγίες (αναγνωρίζεται μόνο μέχρι 10%του συνολικού ποσού καθαρού εισοδήματος ή των κερδών που προκύπτουν από ισολογισμούς και εφόσον έχουν κατατεθεί στο Παρακαταθηκών & Δανείων ή σε άλλη Τράπεζα).

4. τι πλήρωσαν για Ασφάλιστρα για ομαδική ασφάλιση ζωής εργατοϋπαλληλικού προσωπικού και αν αυτά υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο.

5. τι δαπάνες είχαν για την επισκευή και συντήρηση Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων είτε είναι ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή με leasing και αν αυτά υπερβαίνουν το όριο που αναγνωρίζεται από το νόμο.

6. πόσα πλήρωσαν για τόκους δανείων ή πιστώσεων, αν αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου και μέχρι ποιο ύψος.

7. τι δηλώνουν πως πληρώνουν σε φόρους εισοδήματος, τέλη, δικαιώματα και αν αναγνωρίζονται ή συμψηφίζονται..

8. τι αποσβέσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων έκαναν, πλέον των νομίμων.

9. τι πλήρωσαν για δαπάνες διαφήμισης, αν κατέβαλαν διαφημιστικό τέλος υπέρ Ο.Τ.Α. κτλ.

10. αν υπολογίστηκαν σωστά τα μισθώματα σε εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων(κατά το μέρος που αναλογούν στην αξία του οικοπέδου).

11. αν έγινε αναμόρφωση δαπανών λόγω ύπαρξης αφορολογήτων εσόδων.

12. τι έξοδα κινητής τηλεφωνίας δηλώθηκαν για λογαριασμούς που ανήκουν στην επιχείρηση και αν έγινε περιορισμός τους στο 50% και ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων υπαλλήλων και εταίρων.

13. αν υπάρχουν ποινικές ρήτρες, πρόστιμα και χρηματικές ποινές.

14. πώς καταβλήθηκαν τυχόν αποζημιώσεις, αν έγινε κατάθεση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αντιγράφου της απόφασης ή του εγγράφου κλπ.

15. αν και πόσες δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά δηλώθηκαν

16. αν δόθηκαν παροχές σε χρήμα ή σε είδος προς εργαζόμενους, αν μοιράστηκαν δωροεπιταγές-διατακτικές- ενοίκια-πιστωτικές κάρτες στελεχών κτλ, αν έχουν ενταχθεί στην μισθοδοσία ή δεν αναγνωρίζονται.

17. αν έγινε παραλαβή αγαθών από τρίτο πρόσωπο σε σχέση με αυτόν που τιμολογεί, εφόσον βρίσκεται εκτός Ελλάδος(τριγωνικές συναλλαγές)

18. αν δηλώθηκαν λοιπές δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση.

(πηγή: in.gr, protothema.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: