To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Πρόγραμμα επιδοτήσεων έως 70% σε επαγγελματίες αλιείς

Καινούργιοι «ορίζοντες» ανοίγονται για επαγγελματίες αλιείς μέσα από πρόγραμμα που επιδοτεί τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών, με ταυτόχρονη ενίσχυση του αλιέα και γι' αυτό προβλέπεται ότι δεν εγκαταλείπεται η αλιευτική δραστηριότητα. Αλλωστε, δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και συλλογικές δράσεις τοπικών συλλόγων αλιέων, συνεταιρισμών αλιέων κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι η ενίσχυση ορίζεται σε 65%, προκειμένου για επενδύσεις που πραγματοποιούνται από αλιείς, και σε 70% προκειμένου για επενδύσεις διαφοροποίησης που πραγματοποιούνται από συλλογικούς αλιευτικούς φορείς (συνεταιρισμοί αλιέων κ.λπ.).

Δραστηριότητες οι οποίες χρηματοδοτούνται είναι, σε γενικές γραμμές, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τουριστικό, αλιευτικό και θαλάσσιο περιβάλλον και βιοτεχνικές μονάδες αλιευτικών προϊόντων, με ιδιαίτερη έμφαση σε οικοτεχνίες παραδοσιακού χαρακτήρα.

Εγκυρες πηγές εξηγούσαν ότι οι επιλέξιμες δράσεις είναι παραπλήσιες ή κοντινές προς την αλιεία και έτσι ο αλιέας θα έχει τη δυνατότητα να φορολογηθούν τα έσοδά του απ' αυτήν τη δραστηριότητα με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται και έσοδα από την αλιεία.

Επίσης, επειδή είναι «πρόγραμμα αλιείας», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα διατηρήσει τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η αρχή υλοποίησης του προγράμματος γίνεται από έξι περιοχές, για τις οποίες υπογράφηκαν από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) οι αναγκαίες συμβάσεις με τις Ομάδες Τοπικής Δράσης, που θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να προχωρήσουν στις τοπικές προκηρύξεις, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να γίνει η επιλογή.

Οι αλιευτικές περιοχές απ' όπου θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος (Αξονας 4 «Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 - Leader Αλιείας) είναι η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Κάλυμνος, Ναύπακτος - Μεσολόγγι, Κεραμωτή - Θάσος και τα νησιά Λέσβος - Λήμνος - Αϊ-Στράτης.

Με το πρόγραμμα αυτό μπορούν να χρηματοδοτηθούν ενδεικτικά:

• Επιχειρήσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία (π.χ. καταδύσεις για φωτογράφηση κ.λπ.).
• Αλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του οικοτουρισμού, του αλιευτικού τουρισμού, του θαλάσσιου και καταδυτικού τουρισμού και γενικότερα του τουρισμού της υπαίθρου (π.χ. εναλλακτικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας κ.λπ.).
• Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (π.χ. εγκατάσταση επαγγελματιών όπως: υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής αλιευτικών σκαφών, μηχανών και εξοπλισμού αλιείας, επισκευή ειδών ατομικής και οικιακής χρήσης, υπηρεσίες τροφοδοσίας κ.λπ.)
• Δημιουργία και εκσυγχρονισμός μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης (οι λειτουργικές μορφές και τάξεις θα προσδιοριστούν σε συνεργασία με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης).
• Χώροι εστίασης και αναψυχής.
• Μετατροπή-εκσυγχρονισμός αλιευτικών σκαφών για μη αλιευτική δραστηριότητα.
• Βιοτεχνικές μονάδες αλιευτικών προϊόντων.
• Οικοτεχνία, χειροτεχνία, παραγωγή ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικές μονάδες.
• Επιχειρήσεις παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση.
• Βελτίωση επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος, εκτός των όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία (π.χ. φωτοβολταϊκά, αξιοποίηση βιομάζας, γεωθερμίας κ.λπ.).

Προκειμένου για καταλύματα, οι προδιαγραφές ίδρυσης είναι συγκεκριμένες αλλά σε κάθε περίπτωση η δυναμικότητα των μονάδων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 κλίνες.

Αναμένονται οι προκηρύξεις από τις ομάδες τοπικής δράσης
«Πράσινο φως» για την κατάθεση προτάσεων από αλιείς των περιοχών, που αρχίζει να «τρέχει» το πρόγραμμα, θα ανάψει με την έκδοση τοπικών προκηρύξεων από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης. Στις προκηρύξεις θα αναφέρονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, ανάμεσα στα οποία θα είναι και αυτά από τα οποία θα προκύπτει η επαγγελματική ιδιότητα του αλιέα.

Πηγές που έχουν επεξεργαστεί τα συγκεκριμένα προγράμματα λένε ότι τα δικαιολογητικά που θα ζητούνται θα είναι τα λιγότερα δυνατά και σε πολλές περιπτώσεις θα αναζητούνται απευθείας μέσω των υπηρεσιών. Ακολούθως, θα αξιο­λογη­θούν οι προτάσεις που θα υποβληθούν και στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή για χρηματοδότηση. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, «θεωρητικά εντάξεις στα τοπικά προγράμματα θα γίνονται μέχρι τα τέλη του 2013. Ωστόσο, επειδή τα διαθέσιμα κονδύλια είναι συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναμένεται ότι τα περισσότερα τοπικά προγράμματα θα έχουν «κλείσει» πολύ νωρίτερα». «Οι χρηματοδοτήσεις, πάντως θα «τρέξουν» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε θα είναι και ο καταληκτικός μήνας ελέγχου υλοποίησης», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές το πρόγραμμα
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το ΥΘΥΝΑΛ, εκτός από τις 6 περιοχές, όπου ξεκινάει το πρόγραμμα, σε σύντομο χρόνο θα δρομολογηθεί η έναρξη υλοποίησης σε νησιά των Κυκλάδων και στον Αμβρακικό. Σε «δεύτερο χρόνο», με ορίζοντα μέχρι τέλος του έτους, θα επεκταθεί το πρόγραμμα για αλιευτικές περιοχές της Εύβοιας, της Μαγνησίας, της Ξάνθης, της Σάμου και της Χίου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 25 εκατ. ευρώ.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ

Για περισσότερες πληροφορίες: Αναπτυξιακή Καβάλας: Τηλέφωνο: 2510 620459
Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου: Τηλέφωνο: 22410 78230 και 75323
Αιτωλική Αναπτυξιακή: Τηλέφωνο: 26340 38110 και 29926
Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου: Τηλέφωνα: 22510 29400 και 29577.
Αναπτυξιακή Ν. Θεσσαλονίκης: Τηλέφωνο: 2310 801070.
Αναπτυξιακή Χαλκιδικής: Τηλέφωνο: 23710 24407 και 24507

(πηγή: Έθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: