To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Σύνταξη θανάτου από τον τέως σύζυγο έως και 50%

Σύνταξη θανάτου από τον τέως σύζυγο και εις βάρος της χήρας (δεύτερης ή τελευταίας συζύγου) δικαιούται η πρώτη-προηγούμενη σύζυγος, αρκεί να έχει τουλάχιστον 10 χρόνια γάμου.

Η εν λόγω σύνταξη μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50%, στην περίπτωση που ο γάμος διήρκεσε έως και 35 έτη.

Πάντως, η εν λόγω πρόβλεψη αφορά και τον άνδρα διαζευγμένο, καθώς ο επόμενος και τελευταίος σύζυγος δεν λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη της θανούσας. Και αυτή η σύνταξη επιμερίζεται αναλόγως.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται ότι σε περίπτωση θανάτου του/της τέως συζύγου, εφόσον ο γάμος είχε διαρκέσει τουλάχιστον 10 έτη έως τη λύση του με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το ποσό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα (τελευταία/ος σύζυγος) επιμερίζεται κατά 75% στο χήρο ή τη χήρα και 25% στο/στη διαζευγμένο/-η (τέως σύζυγο).

Για κάθε έτος και έως το 35ο έτος του γάμου, το ποσοστό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα μειώνεται κατά 1% στο χήρο ή χήρα και αυξάνεται αντίστοιχα κατά 1% στο/στη διαζευγμένο/-η.

Ετσι για 20 χρόνια (αρχικού) γάμου, η τέως σύζυγος λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντος.

Προκειμένου για (πρώτο) γάμο που διήρκεσε πλέον των τριάντα πέντε (35) ετών έως τη λύση του, το ποσό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα αυξάνεται στο 50%. Δηλαδή με 35 έτη διάρκειας στον πρώτο γάμο, η σύνταξη μοιράζεται μεταξύ της/του χήρας/ου (τελευταίας/ου συζύγου) και της/του τέως συζύγου.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις που ο θανών ή η θανούσα δεν αφήνει χήρα ή χήρο (μη τέλεση νέου γάμου ή θάνατος της τελευταίας/ου συζύγου), ο/η διαζευγμένος/-η (τέως σύζυγος) δικαιούται το ίδιο ποσοστό σύνταξης. Δεν δικαιούται δηλαδή ολόκληρη τη σύνταξη του δικαιούχου.

(πηγή: Ελευθεροτυπία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: