Ανώτεροι παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ιδιαίτερη δύσκολη δουλειά να προσδιοριστεί το εύρος των φορολογικών κινήτρων που απολαμβάνει σήμερα η επιχειρηματική κοινότητα.
Από την άλλη, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τις επιχειρήσεις μετά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εταιρικά κέρδη είναι πιο ευνοημένες σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα που είναι οι μεγάλοι αδικημένοι του Μνημονίου.
Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουν από μηδενική βάση τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια από αυτές τις παρεμβάσεις να εξοικονομηθεί και το μεγαλύτερο ποσό των δαπανών για τον προϋπολογισμό.
Στο «μικροσκόπιο» θα μπουν οι απαλλαγές που αφορούν σε φόρο εισοδήματος από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, οι εκπτώσεις από αναπτυξιακούς νόμους, οι κατώτεροι συντελεστές που εφαρμόζονται για δραστηριότητες σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους κλπ.
Μεγάλο μαχαίρι εκτιμάται ότι θα μπει στις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων. Αν και όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές πολλές από αυτές έχουν ήδη ψαλιδιστεί κατά τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων και οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα, οι οποίες εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο, όταν μέχρι πέρυσι εξέπιπταν 100% από το εισόδημα.
Σχεδιάζεται επίσης η περικοπή των αφορολογήτων ορίων που ισχύουν για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, για την αγορά, κληρονομιά, δωρεά ή γονική πρώτης κατοικίας και για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξουν ρυθμίσεις και για τις περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζονται χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ, όπως στα νησιά.
Να σημειωθεί ότι οι 980 διαφορετικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα φορολογούμενοι και επιχειρήσεις επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό των 7,8 δις. ευρώ.
Αναλυτικότερα:
• Το κόστος των 248 φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνά τα 3,4 δις. ευρώ. Οι απαλλαγές αυτές αφορούν ενοίκια, δίδακτρα, ιατρικά και ασφαλιστικά κόστη, δωρεές, προστατευόμενα παιδιά κ.α.
• Σε περίπου 99 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που χάνει το δημόσιο από τις απαλλαγές που δηλώνουν 191.256 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για απαλλαγές που αφορούν σε φόρο εισοδήματος από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων, μείωση φορολογικού συντελεστή για δραστηριότητες σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους.
• Στα 292 εκατ. ανέρχεται το κόστος του προϋπολογισμού από το φόρο εισοδήματος 19.427 νομικών προσώπων. Αφορούν σε μείωση φορολογικού συντελεστή από δραστηριότητα σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.
• Στα 2,4 δις. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων από τις απαλλαγές που αφορούν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά).
• Κόστος 972 εκατ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές σε πρώτη κατοικία, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και γενικώς μεταβιβάσεις ακινήτων ή από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει 620 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, οι απαλλαγές από το φόρο κληρονομιών περίπου 68 εκατ. ευρώ και από το ΕΤΑΚ κοντά 165 εκατ. ευρώ.
• Στα 564 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από το ΦΠΑ (μειωμένοι συντελεστές, απαλλαγές ειδικών κατηγοριών).
• Στα 117 εκατ. ευρώ υπολογίζεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης για όσους αποκτούν οχήματα (πολύτεκνοι, ανάπηροι, ταξί, τρίτεκνοι κ.ά.).