Στο ίδιο διάστημα θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο αναφορικά με τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο θα διευκολύνει τις χώρες με τα προβλήματα χρέους να τον αποπληρώσουν.
Δεδομένου, όμως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «κρατά μικρό καλάθια» σχετικά με τα μέτρα αυτά, ο μόνος δρόμος που απομένει στην κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει πιστά το Μνημόνιο, να προχωρήσει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που συμφωνήθηκε με την τρόικα και να …ελπίζει στην αλλαγή του κλίματος στις αγορές.
Κρίσιμα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης τον ερχόμενο Ιούνιο, ύψους 12 δισ. ευρώ, θα είναι τα αποτελέσματα των κυβερνητικών πράξεων στον τομέα της υγείας.
Το αρμόδιο υπουργείο καλείται να τρέξει τις αλλαγές στον χώρο, προωθώντας τις δράσεις εκείνες που αναγράφονται στο Μνημόνιο για να προκύψει όφελος της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ φέτος (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μηχανογράφηση νοσοκομείων, μείωση τιμών φαρμάκων, έλεγχος των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, εξυγίανση του συστήματος προμηθειών κ.λπ.).
Επίσης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις (επικουρικές, βαρέα και ανθυγιεινά, ακόμα και κύριες συντάξεις).
Πέραν αυτών, έως τα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει:
1. Σχεδιάσει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για να εφαρμοστούν εντός του 2011 και να καλύψουν τις αποκλίσεις που υπολογίζονται για φέτος.
2. Συντάξει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ). Το ΜΔΠΣ θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ και άνω, τα οποία θα εφαρμοστούν στην περίοδο 2012-2015.
Το ποσό αυτό αναμένεται να προκύψει από παρεμβάσεις – μεταξύ άλλων - σε ΔΕΚΟ (αυξήσεις τιμολογίων, μειώσεις μισθών, πώληση επιχειρήσεων κ.λπ.), το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, το ενιαίο μισθολόγιο, την περικοπή φοροαπαλλαγών, τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, το «ψαλίδισμα» των δημοσίων επενδύσεων και των αμυντικών δαπανών κ.ά.
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, συνεχίζει και σήμερα τις επαφές του με άλλους υπουργούς στο πλαίσιο της κατάρτισης του ΜΔΠΣ. Τις επόμενες μέρες θα κληθούν για συζήτηση και τα υπόλοιπα κόμματα και αμέσως μετά οι κοινωνικοί φορείς και οικονομολόγοι.
3. Βάλει τις βάσεις για την δημιουργία του ενιαίου μισθολογίου.
4. Προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποίησης για την ακίνητη περιουσία, αλλά και να παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιο για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
5. Διαθέσει νέες εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
6. Εξασφαλίσει ότι ο νόμος για τις εργασιακές σχέσεις εφαρμόζεται και προωθεί την ευελιξία στην αγορά εργασίας.
7. Εφαρμόσει το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη.
8. Προωθήσει όλες τις απαραίτητες δράσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς (μέτρα για την ενίσχυση των εξαγωγών, βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κλπ).
9. Ολοκληρωθεί και να έχει εφαρμοστεί η Οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών.
(πηγή: euro2day.gr)