To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Πώς θα συνταχθεί η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών

Aπό μηδενική βάση αναμένεται να συντάξει η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, παρά την αρχική της θέση ότι θα ακολουθηθεί το πόρισμα «Μπεχράκη», το οποίο προέβλεπε κατηγοριοποίηση των υπάρχοντων επαγγελμάτων σε βαρέα και σε ανθυγιεινά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα στελεχώθηκε η Διαρκής Επιτροπή για τα ΒΑΕ, η οποία και θα αναλάβει το χρέος μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών να επαναξιολογήσει όλες τις μελέτες και τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί και να δώσει το δικό της πόρισμα-συμπέρασμα, ώστε με βάση αυτό να νομοθετήσει η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας έως τον ερχόμενο Ιούνιο και να τεθεί σε εφαρμογή η νέα λίστα τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής των προτάσεων της Επιτροπής Μπεχράκη. Aλλωστε οι στόχοι έχουν προγραφεί και αναγράφονται και στο μνημόνιο… Στόχος είναι η νέα λίστα να περιλαμβάνει πολύ λιγότερα επαγγέλματα, που θα αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού δυναμικού, που σημαίνει ότι 250.000 από τους συνολικά 700.000 εργαζόμενους που απασχολούνται υπό καθεστώς ΒΑΕ θα βγουν εκτός λίστας.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των ειδικοτήτων των ΒΑΕ (όπως είχε προτείνει ο κ. Μπεχράκης), ενώ όλο το διοικητικό προσωπικό των κλάδων και χώρων εργασίας που είναι ενταγμένο στα ΒΑΕ θα αποχαρακτηριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων το πόρισμα προτείνει και την ανά πενταετία αναθεώρηση της λίστας «έτσι ώστε να αποφευχθούν νέες κοινωνικές αδικίες» και το νέο καθεστώς να ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανόμενους. H Επιτροπή θεωρεί άδικη την τυχόν ανατροπή του «κεκτημένου δικαιώματος» 700.000 εργαζομένων χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι είναι ήδη ενταγμένοι στα BAE και προσβλέπουν σε πρόωρη πλήρη συνταξιοδότηση. «Τυχόν εξαίρεση έστω και ενός εργαζομένου που ήδη υπάγεται στα BAE σήμερα θα κινδύνευε να είναι και με επιστημονικούς όρους άστοχη», υπογραμμίζεται στο πόρισμα.

Οι κατηγορίες των εργαζομένων που είναι στα ΒΑΕ είναι οι εξής:

• Α΄ κατηγορία (βαρύτητα 4): θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν 7 χρόνια νωρίτερα

• Β΄ κατηγορία (βαρύτητα 3): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 5 χρόνια νωρίτερα

• Γ΄ κατηγορία (βαρύτητα 2): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 3 χρόνια νωρίτερα

• Δ΄ κατηγορία (βαρύτητα 1): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 18 μήνες νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα, που παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2008 εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τα συνδικάτα, προέβλεπε ότι από τους 103 χώρους εργασίας θα εξαιρεθούν οι 43, από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων θα εξαιρεθούν οι 61, ενώ από τις 70 ειδικότητες ανεξάρτητα από τον χώρο εργασίας θα εξαιρεθούν οι 41.

Δυσμενείς αλλαγές για τους εργαζόμενους

Οι βασικές επιπτώσεις σε όσους τεθούν εκτός λίστας ΒΑΕ είναι οι εξής:

1. Oρια ηλικίας. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, ενώ για ειδικές κατηγορίες η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα επτά έτη. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60, εφόσον έχει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί, σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή στο 58ο έτος για μειωμένη). Δεν αναμένεται να θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015, που σημαίνει ότι θα υπάρξει κλιμακωτή αναδρομική εφαρμογή.

2. Μισθοί. Θα υπάρξει μείωση μισθών αφού θα καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια αναμένεται να υπάρξει μία μικρή αύξηση καθώς δεν θα καταβάλλεται η αύξηση στα ασφαλιστικά ταμεία, που για τον εργαζόμενο ανέρχεται σε 3,45%.

3. Συντάξεις. Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με 1.400 ευρώ μισθό και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840.

Κέρδος για επιχειρήσεις - ζημία για τα ταμεία

Σε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,15% αναμένεται να οδηγήσουν οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς από το σχετικό κατάλογο θα εξαιρεθούν περίπου 250.000 εργαζόμενοι. Βέβαια οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν και από την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, που σε πολλές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπάρχει και επιβαρύνει περαιτέρω τη μισθοδοσία. Από την άλλη όσοι εξαιρεθούν από τον κατάλογο των ΒΑΕ από τον ερχόμενο Ιούλιο (οπότε αναμένεται να ισχύσει το νέο καθεστώς με βάση τις δεσμεύσεις προς την τρόικα) θα δουν τις μισθολογικές τους απολαβές να μειώνονται, ενώ ταυτόχρονα θα απολέσουν τα δικαιώματα πρόωρης συνταξιοδοτήσεως αλλά και υψηλότερης σύνταξης.

Την ίδια ώρα, τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ) θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να καλύψουν το έλλειμμα από τη δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εσόδων, με δεδομένο ότι δεν θα καταβάλλεται 5,6% που τώρα οι εργαζόμενοι και εργοδότες υπό καθεστώς ΒΑΕ καταβάλλουν. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και κατ'Α επέκταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το πρόβλημα θα μεταφερθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.

(πηγή: express.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: