To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ποια θα είναι η διαδικασία της απόσυρσης ΙΧ

Σημαντικές μειώσεις των τιμών των ΙΧ αυτοκινήτων επιφέρει το πρόγραμμα απόσυρσης και μείωσης της φορολόγησης που ανακοινώθηκε έστω και καθυστερημένα. Η παγωμένη αγορά αυτοκινήτου αναμένεται να πάρει... εμπρός για τα καλά, καθώς από τα τέλη του 2010 πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν αναβάλει την αγορά ενός ΙΧ, προκειμένου να επωφεληθούν των μειώσεων των τιμών.

Εντός της εβδομάδας υπογράφεται και εκδίδεται η κοινή υπουργική απόφαση για την απόσυρση των αυτοκινήτων, που θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο εντός δεκαημέρου, δηλαδή μέχρι 21 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, η κοινή υπουργική απόφαση περιλαμβάνει τη διαδικασία που κάθε πολίτης θα ακολουθεί για να αποσύρει το αυτοκίνητο.

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την υποχρέωση όσων αποσύρουν να περνούν από πιστοποιημένες εταιρείες αποσύρσεων, το υπουργείο Μεταφορών, τις εφορίες και το τελωνείο. Με το πιστοποιητικό απόσυρσης που θα πάρουν και θα το προσκομίσουν στην εφορία θα προχωρούν σε μείωση ή μηδενισμό του τέλους ταξινόμησης.

Τα αποσυρόμενα οχήματα πρέπει να είναι ηλικίας 12 ετών και παλαιότερα με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 1998, ενώ θα πρέπει να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Για την απόσυρση δίνεται ως κίνητρο η απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης σε ποσοστό από 50% έως 100% ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα του νέου αυτοκινήτου και ?ε την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προδιαγραφές εκπομπής ρύπων Euro 5.

Τα καινούργια επιβατικά ΙΧ μέχρι και 2.000 κ.ε. που αγοράζονται σε αντικατάσταση παλιών ΙΧ, τα οποία αποσύρονται, απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης, ως εξής:

Μέχρι 900 κ. ε. η απαλλαγή ισχύει 100% για φορολογητέα αξία μέχρι 6.000 ευρώ.
Από 901 μέχρι 1.400 απαλλαγή 100% για φορολογητέα αξία μέχρι 8.000 ευρώ.
Από 1.401 μέχρι 1.600 απαλλάσσονται από το 65% του τέλους και για φορολογητέα αξία μέχρι 11.000 ευρώ.
Από 1.601 μέχρι 2.000, απαλλάσσονται από 50% του τέλους και για φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

Φορολογητέα αξία είναι η εργοστασιακή τιμή του αυτοκινήτου συν τα έξοδα ασφάλισης και μεταφοράς του αυτοκινήτου στη χώρα.

(πηγή: ethnos.gr)