To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Στο προσκήνιο η επαγγελματική ασφάλιση

Πάνω από 100.000 μέλη συμμετέχουν στα 9 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που λειτουργούν σήμερα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης, που στη χώρα μας, πρωτοεμφανίστηκε το 2002. Οι αναμενόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις επαναφέρουν στο προσκήνιο τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, αυτόν των επαγγελματικών ταμείων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, ήδη, διεκδικούν μέρος της πίτας που, λόγω των εξελίξεων, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί, ενώ και οι εκπρόσωποι Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) επιδιώκουν τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του θεσμού, αλλά και τη διεύρυνσή του. Άλλωστε, η ασφαλιστική κρίση, που προεξοφλήθηκε νωρίτερα από την ευρύτερη οικονομική, και οι περικοπές που επέφερε στις παροχές του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθιστούν, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ΤΕΑ, αναγκαία τη συμπλήρωση των παροχών με τις επαγγελματικές συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ΤΕΑ, με κοινή επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητούν συνάντηση με τον κ. Γιώργο Κουτρουμάνη προκειμένου να του θέσουν το βασικό τους αίτημα, που αφορά τη διασαφήνιση του φορολογικού καθεστώτος που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση. Στην ουσία, οι εμπλεκόμενοι με τον θεσμό διεκδικούν να υπάρξει ρητή νομοθετική διάταξη.

Φορολογικά κίνητρα για αποταμιευτικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς μακράς διάρκειας και εξομοίωση των ομαδικών συμβολαίων με τα επαγγελματικά ταμεία ζητά από το οικονομικό επιτελείο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να προβλεφθεί δυνατότητα διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων από ασφαλιστικές εταιρείες, να μπορούν να ιδρύονται ανοιχτά ταμεία επαγγελματικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης, καθώς και να δημιουργηθούν ατομικοί, αποταμιευτικοί λογαριασμοί, με ετήσια ασφάλιστρα τα οποία θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα (έως ένα ποσό).

Σε ημερίδα της ΕΑΕΕ, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, αφού επεσήμανε πως απαιτείται η περαιτέρω αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ιδιωτική ασφάλιση, άφησε ανοιχτό το θέμα των βελτιώσεων του πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία, καθώς θεωρεί ότι η μικρή ανάπτυξή τους δείχνει ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στον ιδρυτικό νόμο Ρέππα.

Ο αντιπρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης των Οικονομολόγων Σωτήρης Χρυσάφης υποστηρίζει αφενός ότι επαγγελματική ασφάλιση και ιδιωτική ανήκουν σε διαφορετικούς πυλώνες, αφετέρου ότι ο θεσμός είναι πετυχημένος, από τη στιγμή που τα δύο επαγγελματικά ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών που λειτουργούν χωρίς τη συμμετοχή-συνεισφορά εργοδότη, το ΕΤΑΟ (οικονομολόγων) και το ΤΕΑΓΕ (γεωτεχνικών), επιβιώνουν χωρίς ελλείμματα. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάφη, η αναγκαιότητα των επαγγελματικών ταμείων γίνεται περισσότερο αντιληπτή στη σημερινή συγκυρία, καθώς οι συντάξεις συνεχώς μειώνονται. Μάλιστα, εκτιμά πως μετά το 2015 δεν θα δίνονται συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ, όταν πριν από το 2002, έτος κατά το οποίο θεσμοθετήθηκαν τα επαγγελματικά ταμεία, μεγάλες ομάδες εργαζομένων υπολόγιζαν πως θα πάρουν σημαντικά υψηλότερη σύνταξη, καλή επικουρική και μεγάλο εφάπαξ.

Πρόσκομμα στην ανάπτυξή τους βέβαια, όσο κι αν αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η αναγκαιότητα συμπλήρωσης των συντάξεων που καταβάλλονται μέσω του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, είναι η μείωση των εισοδημάτων. Η δυνατότητα των ασφαλισμένων να αποταμιεύσουν ένα ποσό για τη συνταξιοδότησή τους μειώνεται (ή και εξαλείφεται) από τη μείωση των μισθών, τον περιορισμό της απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας.

Επαγγελματικά ταμεία

1. ΕΤΑΟ (οικονομολόγων)
2. ΤΕΑΓΕ (γεωτεχνικών)
3. ΤΕΑ ΥΠ. ΟΙΚ. (υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών).
4. ΤΕΑ ΕΛΤΑ
5. ΤΕΑ Αστυνομικών
6. ΤΕΑ ΕΕΚΕ (Ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας)
7. ΤΕΑ Π.Κ. (εργαζομένων στα καζίνα)
8. ΤΕΑ INTERAMERICAN
9. ΤΕΑ JOHNSON & JOHNSON

(Πηγή: capital.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: