To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"Αποκαλυπτήρια" σήμερα για το νέο Μνημόνιο

Κλείδωσε η τρίτη αναθεώρηση του Μνημονίου και ξεκινούν οι ανακοινώσεις με την αρχή να γίνεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τις βασικές αλλαγές του επικαιροποιημένου Μνημονίου θα παρουσιάσει το μεσημέρι της Πέμπτης, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα 50 δισ. ευρώ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, το νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων και τις απαιτήσεις της Τρόικας για νέες μεταρρυθμίσεις σε μισθολόγιο, ασφαλιστικό, εργασιακά, κοινωνικά επιδόματα, υγεία, παιδεία και κλειστά επαγγέλματα.

Η Τρόικα αναμένεται να επισημαίνει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τις καθυστερήσεις που εντοπίζει σε ορισμένους τομείς, όπως η είσπραξη εσόδων η συγκράτηση των δαπανών, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης, δηλαδή ο νέος τετραετής προϋπολογισμός που θα εκτείνεται έως και το 2015 απαιτώντας μέτρα αξίας άνω του 8% του ΑΕΠ (22 δισ. ευρώ περίπου). Οι κοινωνικοί φορείς, τα κόμματα, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη περιμένουν να μάθουν πόσο θα «αναλύονται» εκ των προτέρων στο Μνημόνιο αυτά τα μέτρα καθώς αναφορά στο συγκεκριμένο κείμενο σημαίνει και δέσμευση.

Σήμερα ξεκινά άλλωστε ο διάλογος με τους υπόλοιπους υπουργούς για να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο πακέτο. Διαδοχικές συνομιλίες θα έχει από τις μεσημεριανές ώρες και μετά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους υπουργούς Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, την υφυπουργό θαλασσίων υποθέσεων Ελπίδα Τσουρή. Τις επόμενες ημέρες οι συναντήσεις θα συνεχισθούν με τους υπόλοιπους υπουργούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να «μαζευτούν» οι εσωκομματικές αντιδράσεις αναφορικά με τα πακέτα μέτρων που έρχονται αλλά και να δημιουργηθούν οι διυπουργικές ομάδες εργασίας για την εκπόνηση των τομεακών σχεδίων δράσης που θα συνοδεύουν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Οι τελικές αποφάσεις για τα νέα εισπρακτικά μέτρα θα πρέπει να γίνουν Νόμος του Κράτους έως τον Μάιο αφού προηγουμένως εγκριθούν και από τα κοινοτικά όργανα.

Μία πρώτη γεύση όσων απαιτούνται για να βρεθούν τα 22 δισ. ευρώ θα υπάρχει στο νέο Μνημόνιο. Θα προβλέπει παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και στους φορείς του δημοσίου, νέα φορολογική μεταρρύθμιση, αλλαγή στο μισθολόγιο, στη δομή της δημόσιας διοίκησης, στην κοινωνική πολιτική, στην υγεία και στις δημόσιες επενδύσεις.

Στο πεδίο των 50 δισ. ευρώ που δεσμεύεται να βρει η Ελλάδα από αποκρατικοποιήσεις με στόχο την μείωση του χρέους, η αγωνία επικεντρώνεται στο κατά πόσο θα είναι δεσμευτικό τα λεφτά να βρεθούν έως το 2015, ακόμη και αν οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ευνοϊκές για πωλήσεις συμμετοχών και την αξιοποίηση ακινήτων και για το αν θα υπάρχει ειδικός όρος εύρεσης 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012.

(Πηγή: capital.gr)