Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει - εκτός απροόπτου - σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο περά από το αυστηρότατο πλαίσιο ποινών που καθιερώνει για τους κατά σύστημα φοροφυγάδες, ενσωματώνει σημαντικές διατάξεις για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Δίδεται η δυνατότητα (σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να εξοφλούν το ΦΠΑ που προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις σε τρεις δόσεις, προβλέπεται η εξόφληση του ΦΠΑ που καταλογίζεται μετά από προληπτικό έλεγχο σε έξι μηνιαίες δόσεις.
Ακόμη, ο συμψηφισμός οφειλών προς το Δημόσιο με βέβαιες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου και η μείωση της φορολογίας του συνόλου των κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ στο επίπεδο του 20%.
Αναλυτικότερα, οι ρυθμίσεις με τις οποίες αλλάζει η φορολογική μεταχείριση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων προβλέπουν:
• Καταβολή του ΦΠΑ που προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού.
Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο 40% του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του θα προσαυξάνεται κατά ποσοστό 2% (1% προέβλεπε το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.
• Βεβαίωση οφειλόμενου ΦΠΑ μετά από έλεγχο και δυνατότητα καταβολής σε 6 δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.
• Συμψηφισμός απαιτήσεων. Δίδεται η δυνατότητα συμψηφισμού βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Οι απαιτήσεις αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή επίσημο δημόσιο έγγραφο.
• Φορολογική Κατοικία. Σε φόρο στην Ελλάδα, για το παγκόσμιο εισόδημά του, υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του (κατοικεί για περισσότερες από 183 μέρες το χρόνο) στην Ελλάδα. Σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή της συνήθους διαμονής του.
• Μείωση φορολογίας νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ) και μερισμάτων. Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 τα κέρδη των ΑΕ και των ΕΠΕ θα φορολογούνται στο σύνολό τους με συντελεστή 20% (αντί 24% που ίσχυε μέχρι 31-12-2010 για τα αδιανέμητα και 40% που ίσχυε μέχρι 31-12-2010 για τα διανεμόμενα).
Ειδικά για τα διανεμόμενα κέρδη που καταβάλλονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα προβλέπεται επιπλέον παρακράτηση φόρου με 25%. Για τα φυσικά πρόσωπα, τα κέρδη αυτά, δηλαδή τα μερίσματα, θα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως θα έχει εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση με την παρακράτηση, διότι ο φόρος ανέρχεται σε 20% στο επίπεδο του νομικού προσώπου και σε επιπλέον 25% (παρακράτηση) από τα διανεμόμενα μερίσματα, δηλαδή συνολικά σε 45%, που είναι ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος. Για τους μετόχους που έχουν χαμηλά εισοδήματα, από την υπαγωγή των μερισμάτων στην κλίμακα θα προκύπτει δικαίωμα επιστροφής του παρακρατηθέντος φόρου μερισμάτων.
• Αύξηση του φόρου στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. Ο συντελεστής φορολόγησης των μεταβιβάσεων μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1/1/2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1/1/2012 και μετά δεν θα επιβάλλεται φόρος συναλλαγών αλλά θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τη φορολόγηση της υπεραξίας.
(πηγή: euro2day.gr)