To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Alpha Bank: "Ασύμφορη η συγχώνευση"

Την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας για τη συγχώνευσή τους αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank, κρίνοντας ότι είναι ασύμφορη για τους μετόχους της υπό τους παρόντες όρους.

«Το ΔΣ αποφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Ανοιχτή σε αντιπρόταση από την Alpha Bank θέλουν οι πληροφορίες την Εθνική, αξιωματούχοι της οποίας ωστόσο δηλώνουν μεγάλη έκπληξη για την απόρριψη, καθώς θεωρούν ότι η πρόταση εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη για τους μετόχους της Alpha.

Όπως μετέδωσε το Mega στο κεντρικό δελτίο του, υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας σχολιάζοντας την απόρριψη της πρότασης συγχώνευσης, δήλωσαν πως «μείναμε άναυδοι», αφού κάθε άλλο από απόρριψη περίμεναν, αφού θεωρούν ότι πρόκειται για μια πραγματικά «ευεργετική» για τις δύο τράπεζες πρόταση.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση που εξασφαλίζει μεγάλα οφέλη στους μετόχους των δύο τραπεζών δεν «νομίζουμε ότι επιδέχεται παζάρι» συμπλήρωναν οι ίδιοι, αφήνοντας ωστόσο περιθώρια για αντιπρόταση από την Alpha.

Αναφερόμενοι δε στους λόγους, τους οποίους η Alpha επικαλείται για την απόφασή της, περί ασύμφορων όρων για τους μετόχους, κύκλοι της Εθνικής επισήμαιναν ότι το premium που εξασφαλίζουν οι μέτοχοι της Alpha είναι πολύ μεγάλο, «δεν υπάρχει ανάλογο» είπαν χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά δε την επισήμανση ότι η συγκυρία δημιουργεί αβεβαιότητα, αξιωματούχοι της Εθνικής τόνιζαν ότι η πρόταση για συγχώνευση έγινε τώρα, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα και ανασφάλεια που δημιουργεί στον τραπεζικό τομέα η τρέχουσα συγκυρία.

Υπενθυμίζεται ότι αν οι δύο τράπεζες δεν τα βρουν θα πρόκειται για το δεύτερο ναυάγιο μέσα σε σχεδόν δέκα χρόνια της προσπάθειας συνένωσης των δυνάμεων τους, μια ιδέα που ξεκίνησε το 2001 από τον Θεόδωρο Καρατζά.

Ο Θ.Καρατζάς, τότε διοικητής της ΕΤΕ, μιλούσε για δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα, που θα έδινε, όπως είχε τότε τονίσει, ώθηση όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία, εκπροσωπώντας η νέα τράπεζα παράλληλα επάξια την χώρα μας στο εξωτερικό.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει σε τελικά στάδια, χρονικό που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει από τα σχετικά άρθρα που παρουσιάζονται στη δεξιά στήλη, αλλά τελικά δεν ευοδώθηκαν.

(πηγή: in.gr)