To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

4 "κίτρινες κάρτες" από την τρόικα στην κυβέρνηση

Λιτότητας συνέχεια υπόσχεται η κυβέρνηση στην τρόικα, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προχωρήσει στην λήψη μέτρων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και για το 2015. Η τρόικα έχει ζητήσει την εξειδίκευση των μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014 και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει από τώρα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2015, με στόχο να μειωθεί τότε το έλλειμμα κάτω από το 2% του ΑΕΠ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να στείλει με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα στις αγορές ότι η μείωση του ελλείμματος και η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας δεν σταματάει με το Μνημόνιο, αλλά αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό, θεωρητικά οι αγορές θα πειστούν για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και θα ανοίξουν γρηγορότερα τις «πόρτες» τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, θα σταλεί και το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει και μετά το 2014 να έχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5% του ΑΕΠ, που θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του χρέους. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014, είναι να διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 5,7% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα δώσει και το άλλοθι που ψάχνουν ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι μας (όπως η Γερμανία) για να περάσουν στο δικό τους εσωτερικό κοινό την παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) στο υπουργικό συμβούλιο. Μέχρι πρότινος το ΜΔΠΣ θα αφορούσε στα μέτρα 12 δις. ευρώ για την περίοδο 2012-2015.

Ωστόσο, χθες, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το ΜΔΠΣ θα αφορά στην περίοδο 2012-2015, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να «εκπλήξει» θετικά τις αγορές.

Βέβαια, η «θετική έκπληξη» στις αγορές, δεν αποκλείεται να αποτελέσει «αρνητική έκπληξη» στο εσωτερικό, καθώς τα επιπλέον μέτρα για το 2015 συνεπάγονται συνέχιση της πολιτικής λιτότητας που έχει φέρει αυτή τη στιγμή το Μνημόνιο, μέσω της περαιτέρω περικοπής των δαπανών και κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει ακόμα στο ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να τα έχει εξειδικεύσει έως τα τέλη Απριλίου, αφού βάσει νόμου τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

Πέραν αυτού, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας συνεχίζουν τις συναντήσεις τους με τον κ. Παπακωνσταντίνου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν ήδη βγάλει τέσσερις «κίτρινες κάρτες»:

1. Για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ακόμα δεν έχει γίνει νόμος του κράτους το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν είναι διαχρονικά πολύ κακή.

Για το λόγο αυτό, η τρόικα φοβάται ότι ο νέος νόμος μπορεί να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και η αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

2. Για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Δήμοι, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί πλήρως στην αποστολή των οικονομικών του στοιχείων.

Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό, αφού τα ελλείμματά τους που δεν είναι γνωστά, αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» για τον προϋπολογισμό.

Από το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιούν ότι σε όσους φορείς δεν ανταποκριθούν θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο σχετικός νόμος (πάγωμα επιδοτήσεων, διοικητικές ποινές κλπ).

3. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η τρόικα θεωρεί ότι θα πρέπει να τρέξουν γρηγορότερα οι αποκρατικοποιήσεις.

Αυτό γιατί τα έσοδά τους μειώνουν αντίστοιχα το χρέος και ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα φέρουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

4. Για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η τρόικα μπορεί να έδωσε χρόνο στην εφαρμογή του σχετικού νόμου για να δει κατά πόσο εφαρμόζεται και μπορούν τελικά οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύσουν των κλαδικών, αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, προειδοποίησε ότι στο προσεχές μέλλον θα αποφασίσει αν τελικά χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στον νόμο ή όχι.

Πάντως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η τέταρτη δόση ύψους 15 δισ. ευρώ δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι η τρόικα εκφράζει ανοικτά τον προβληματισμό της αναφορικά με το μέλλον των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το πόσο γρήγορα αυτές θα προωθηθούν.

(πηγή: euro2day.gr)