To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

"Κλειδί" για τη σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων η 25ετία

Ο,τι είναι η 35ετία για τον ιδιωτικό τομέα είναι η 25ετία για το Δημόσιο. Και ακόμη καλύτερα, στο βαθμό που με 25ετία το 2010 θεμελιώνει καποιος ακόμη και συνταξιοδότηση με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Κάτι που καταργήθηκε στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον η 25ετία δεν προσφέρει "ευκαιρίες" μόνο σε όσους την συμπλήρωσαν το 2010 (έξοδος στα 58 με 35ετία), αλλά και σε όσους (μόνο άνδρες) τη συμπληρώσουν φέτος καθώς βγαίνουν στο 56ο (στο 61ο για πλήρη).

Οσοι συμπληρώνουν την 25ετία το 2012 βγαίνουν με μειωμένη στο 58ο (63ο). Από το 2013 λήγει η μεταβατική περίοδος και το όριο για μειωμένη ανέρχεται στο 60ο για άνδρες (ουσιαστικά επανέρχεται καθώς ίσχυε μέχρι πέρυσι) και γυναίκες (και το 65ο για πλήρη).

Σε μια περίπτωση, η θεμελίωση (25ετία) το 2010 είναι αρνητική για τους ασφαλισμένους (μόνο άνδρες). Όσους έχουν ανήλικο παιδί και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα (με 25ετία φετος στο 52ο έτος). Γι' αυτό, είτε θα πρέπει να αποφύγουν να εμφανίσουν την ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α) είτε να "ξεθεμελιώσουν" ανακαλώντας την αναγνώριση του στρατού.

Αναλυτικότερα:

«Κλειδί» για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αποτελεί για τους ασφαλισμένους στο δημόσιο η συμπλήρωση 25ετίας. Η ευνοϊκή αυτή διάταξη επιτρέπει στους δημοσίους υπαλλήλους να «θωρακίσουν» τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα ακόμα και αν δεν πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (π.χ. το όριο ηλικίας).

Ουσιαστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992, μπορούν με τη συμπλήρωση της «πολυπόθητης» 25ετίας να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στη συνέχεια μπορούν να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν την ηλικία συνταξιοδότησης ασχέτως αν στο ενδιάμεσο επέλθουν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Στο δημόσιο η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης αλλά και διάφορων λοίπων προϋποθέσεων που ο νόμος ορίζει δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να «κλειδώσει», το σχετικό δικαίωμα. Η στιγμή κατά την οποία επέρχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων αυτών αποτελεί τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Έτσι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010 θεμελίωσαν δικαίωμα και δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Όσοι συμπληρώσουν μέσα στο 2011 θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τα όρια της φετινής χρονιά όποτε και αν συμπληρώσουν την απαιτούμενη ηλικία (και ανεξαρτήτως τι θα ισχύει τη συγκεκριμένη χρονιά).
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στο δημόσιο τομέα η θεμελίωση γίνετε αυτοδίκαια. Δεν είναι απαραίτητη καμιά ενέργεια, αίτηση από πλευράς του ασφαλισμένου για να επιτευχθεί. Ούτε βέβαια και είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία να εκδίδει πιστοποιητικό με το οποίο να βεβαιώνεται το γεγονός αυτό.

Με την ψήφιση του ν. 3865/2010 δημιουργήθηκε ένα κύμα πανικού στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, που έσπευσαν να εκδώσουν σχετική βεβαίωση. Όμως είναι μια ενέργεια χωρίς αντίκρισμα η οποία εν πολλοίς προκλήθηκε από πανικό και παραπληροφόρηση.

Για ποιους ισχύει η θεμελίωση με 25ετία;
Για την πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο η θεμελίωση του δικαιώματος επέρχεται με τη συμπλήρωση 25ετίας χρόνου ασφάλισης. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε πως ο χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι άρτιος. Δηλαδή, δεν αρκεί να έχουν συμπληρωθεί 24 έτη 6 μήνες και 1 ημέρα. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν υπολογίζεται πλασματικά ένα εξάμηνο, ο χρόνος της 25ετίας οφείλει να έχει συμπληρωθεί εξ ολοκλήρου.

Ποιοι χρόνοι υπολογίζονται στα 25 έτη ασφάλισης;
Για τη συμπλήρωση των απαραίτητων 25 ετών και τη θεμελίωση υπολογίζονται όλοι οι χρόνοι πραγματικής ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα έχουν διανυθεί. Έτσι ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να αθροίσει για την πλήρωση της 25ετίας χρόνο που έχει διανύσει σε Φορείς του Ιδιωτικού Τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ), χρόνο που έχει με άλλη σχέση εργασίας στο Δημόσιο (σύμβαση έργου, αορίστου), οι γιατροί την ειδικότητα και το αγροτικό, οι εκπαιδευτικοί την προϋπηρεσία και ούτω καθεξής.

Εκτός όμως των χρόνων πραγματικής ασφάλισης μπορούν να αναγνωριστούν για τη συμπλήρωση 25 ετών και άλλοι χρόνοι που προβλέπονται σε αντίστοιχες διατάξεις. Συγκεκριμένα ο πλασματικός χρόνος των μητέρων, η στρατιωτική θητεία, το προσόν διορισμού, ο χρόνος σπουδών, κενά ανεργίας κλπ.
Όλοι αυτοί οι χρόνοι μπορούν επικουρικά να βοηθήσουν έναν ασφαλισμένο του Δημοσίου να κλειδώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το σχετικό δικαίωμα.
Ας σημειώσουμε πως ο χρόνος στρατιωτικής θητείας μπορεί εφόσον αναγνωριστεί να οδηγήσει σε θεμελίωση με τα όρια που ίσχυαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 εάν με την πράξη αυτή ο ασφαλισμένος συμπληρώνει 25 έτη πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία. Επιπλέον από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς και ο χρόνος της σχολής των νοσηλευτριών-μαιών που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να υπολογιστεί θεμελιωτικά προσμετράται κανονικά.
Τέλος και οι δύο γονείς εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τον πλασματικό χρόνο των παιδιών: ένα έτος για το πρώτο παιδί και από 2 έτη για το δεύτερο και τρίτο τέκνο, όπως φαίνεται από τις σχετικές ρυθμίσεις που προωθούνται.

(πηγή: Εθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: