Από τα προγράμματα αυτά, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, έχουν διατηρηθεί 279.000 θέσεις, έχουν προκύψει άλλες 59.000 νέες θέσεις εργασίας και στα πλαίσια της διεύρυνσης της εποχικής απασχόλησης στον Τουρισμό διατηρήθηκαν 54.000.
Στη συνέχεια, ο κ. Κεγκέρογλου έκανε αναλυτική αναφορά στις βασικές αρχές του Νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, που αναμένεται να έρθει εντός του Μαρτίου στη Βουλή για ψήφιση.
Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησε με τη σπουδαιότητα που αποδίδεται σε αυτόν το νέο θεσμό, ο οποίος και μπορεί να αποτελέσει έναν ενδιάμεσο τρίτο πυλώνα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Μάλιστα, από την επιτυχή εφαρμογή του είναι βέβαιο ότι θα καλυφθεί σημαντικό κομμάτι τόσο του αναπτυξιακού ελλείμματος που παρουσιάζει η χώρα, όσο και του ελλείμματος της απασχόλησης, κυρίως για νέους επιστήμονες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Υφυπουργός: «Ο θεσμός της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με ολοκληρωμένο πλαίσιο στη χώρα μας».
Καθιερώνονται τρεις κατηγορίες κοινωνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να καλυφθούν κατά το δυνατόν όλες εκείνες οι κατηγορίες των ανέργων και των υποαπασχολούμενων στην Ελλάδα.
Η πρώτη κατηγορία, που έχει τον τίτλο «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Κοινωνικής Φροντίδας», αφορά ηλικιωμένους, γυναίκες, βρέφη, παιδιά, άτομα με αναπηρίες, χρόνια ασθενείς. Στόχος είναι η δημιουργία εναλλακτικών προτάσεων, ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες που μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζονται με δυσκολία.
Στη δεύτερη κατηγορία των επιχειρήσεων, με την ονομασία «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης», το βάρος πέφτει σε εκείνες τις κατηγορίες των πολιτών που βρίσκονται αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Τέτοιες κατηγορίες μπορεί να είναι ενδεικτικά οι νέοι, οι άνω των 50 ετών που απολύονται ή βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, καθώς και οι μακροχρόνια άνεργοι. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένου τύπου επιχειρηματικότητα δίνεται η δυνατότητα και σε όσους βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας για πολιτισμικά, κοινωνικά, ψυχικά ή σωματικά αίτια να επαναδραστηριοποιηθούν.
Στην τρίτη κατηγορία των κοινωνικών επιχειρήσεων εντάσσονται οι «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού Σκοπού». Εδώ, κεντρική στόχευση είναι να προάγουν δράσεις όπως είναι ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ωφελούμενοι από αυτή την κατηγορία κοινωνικών επιχειρήσεων αναμένεται να είναι περισσότερο οι άνεργοι νέοι επιστήμονες.
Στην συνέχεια της εισήγησής του, ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στον τρόπο χρηματοδότησης των κοινωνικών επιχειρήσεων μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας. Η συνολική χρηματοδότηση φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, με τη συμμετοχή των τραπεζών να κρίνεται καθοριστική. Καθοριστική είναι και η σημασία που αποδίδεται στην ενίσχυση της συνεργατικότητας τόσο μεταξύ των μελών των κοινωνικών επιχειρήσεων, όσο και μεταξύ των κοινωνικών επιχειρήσεων του κεντρικού Κράτους και των φορέων των τοπικών κοινωνιών.
Στο δεύτερο κομμάτι της τοποθέτησής του, ο Υφυπουργός επεσήμανε τη σημασία που αποκτάει για τη χώρα μας η άμεση υλοποίηση των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Απασχόλησης. Πρόκειται για προγράμματα που θα υλοποιηθούν και στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, με στόχο την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζονται σε τοπικό επίπεδο, τόσο όσον αφορά τις ανάγκες και τα προβλήματα, όσο και τις προοπτικές και τις παραγωγικές δραστηριότητες.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου με τις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών να έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα φτάνει τα 130 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Κεγκέρογλου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά ότι η πραγματική απάντηση απέναντι στο διογκούμενο φαινόμενο της ανεργίας θα έρθει μόνο μέσω της ανάπτυξης. Ήδη με το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, καθώς και με τη σύσταση και τη λειτουργία του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, δημιουργούνται εκείνα τα χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία ώστε να καταστεί δυνατός ο στόχος.
(πηγή: euro2day.gr)