To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Επενδυτικός νόμος: Στις 15 Μαρτίου η προκήρυξη για την κατάθεση επενδυτικών σχεδίων

Την ερχόμενη Τετάρτη θα έλθει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς δεύτερη ανάγνωση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η επεξεργασία του οποίου επί των άρθρων ολοκληρώθηκε.

Μιλώντας επί των άρθρων του νομοσχεδίου ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει να έλθουν στη χώρα επενδύσεις υψηλής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει επίκληση του καθεστώτος φορολογίας των Σκοπίων ή της Βουλγαρίας.

"Έχουμε ένα εργαλείο που λέγεται ΕΤΕΑΝ και με αυτό θα εξασφαλίσουμε σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητα και μία σειρά μέτρων που θα διασφαλίσουν την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια του νόμου", τόνισε ο υπουργός.

Επανέλαβε ότι στις 15 Μαρτίου και στις 15 Οκτωβρίου θα γίνουν οι δύο προκηρύξεις για την κατάθεση επενδυτικών σχεδίων ύψους 4 δισ. για το 2011, ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα κριτήρια επιλογής είναι μετρήσιμα και εξασφαλίζεται ότι δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι κατά την επιλογή.

Μέχρι τέλος Μάρτιου θα αξιολογηθούν και τα 2.200 σχέδια που έχουν απομείνει από τον προηγούμενο νόμο, ενώ ο υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας διαβεβαίωσε ότι δεν θα "κοπούν" επενδυτικά σχέδια, απλώς επειδή αφορούν επένδυση σε φωτοβολταϊκά, αλλά γιατί κάποια από αυτά είναι αξίας μικρότερης των 100.000 ευρώ, που ετίθετο ως προϋπόθεση από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο για να ενταχθούν.

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Παν. Ρήγα ότι από τον Φεβρουάριο θα ρυθμιστεί το ζήτημα συμψηφισμού επιστροφών ΦΠΑ με οφειλές επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.

Οι αντιδράσεις προήλθαν κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών που χωρίς να διαψεύδει ότι υπάρχει σχετική συζήτηση και κυβερνητική πρόθεση, μίλησε όμως για πρώιμο στάδιο και για ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς για να μην προσκρούσει στην κοινοτική νομοθεσία για τον ΦΠΑ. Για λανθασμένη διατύπωση μιλά τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο κ. Ρήγας.