Ατζέντα με τα λεγόμενα contingency plans, τις εναλλακτικές λύσεις δηλαδή για τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, φέρνει μαζί του ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, που από σήμερα πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, o γενικός διευθυντής του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει με την ηγεσία της κυβέρνησης για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 2013 όταν τυπικά λήγει το μνημόνιο.
Επισήμως θα ζητήσει επίσπευση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών, και συγκεκριμένα τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, οι πληροφορίες λένε ότι θα συζητήσει τους όρους αποπληρωμής του δανείου που αφορά στο ΔΝΤ αλλά και θα δηλώσει την ετοιμότητα για νέο δάνειο το 2014 "καθώς το πρόβλημα χρηματοδότησης του υπολοίπου χρέους (πέρα από το δάνειο της τρόικας) παραμένει".
Η πρόταση του ΔΝΤ φαίνεται πως είναι για ένα δάνειο one off, ύψους έως 62 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα υπάγεται στους κανόνες και στους όρους του ταμείου.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν επιθυμεί την ad hoc σύναψη μεγάλου δανείου, καθώς θεωρεί ότι θα της στοιχίσει πολιτικά. Έτσι στρέφεται προς την προοπτική ενός δανείου που θα δίνεται τμηματικά από το ΔΝΤ (σε περίπτωση όπου δεν συμφωνήσει και η ευρωζώνη), από το 2014 και μετά και που μπορεί να κυλίσει παράλληλα με την παράταση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας.
Πολιτική συναίνεση
Συνεργάτες του κ. Στρος-Καν ανέφεραν ότι ο Γάλλος αξιωματούχος σκοπεύει να ζητήσει πολιτική συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, ώστε να περάσουν οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.
Γι' αυτόν τον λόγο θα δει και τον πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι αλλαγές εάν δεν συναινέσουν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Άλλωστε, αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στη νέα έκθεση του ΔΝΤ για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.
Επίσης, έπειτα από παράκληση της κυβέρνησης, ο κ. Στρος-Καν θα μιλήσει και στην επιτροπή των οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ώστε να απαντήσει σε όλες τις απορίες περί του μνημονίου. Στόχος και εδώ να κατευναστούν οι αντιδράσεις.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται να υπογραμμίσει ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αγορά εργασίας, στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές, στην παρουσίαση ενός μακρόπνοου αναπτυξιακού νόμου και στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας.
Πηγή: euro2day