4.583 αιτήσεις για τακτοποίηση ημιυπαίθριων κατατίθενται καθημερινά
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων που έχουν αλλάξει αυθαιρέτως χρήση. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στις κατά τόπους πολεοδομίες έληξε τέλη Νοεμβρίου, ενώ πλέον απομένει λιγότερο από ένας μήνας (28/12) για τη "νομιμοποίηση" των αυθαίρετων αυτών χώρων μέσω ΕΛΤΑ.
Κατά τη σχετική ρύθμιση, όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει τον ημιυπαίθριο και εντοπιστούν, θα πληρώσουν πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του χώρου, βάσει της επιφάνειας του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης και πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου (βάσει της επιφάνειας του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης).
Για όσους τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους, προβλέπεται εφάπαξ καταβολή εισφοράς διατήρησης από 5% έως 25% επί της τιμής ζώνης, βάσει του είδους του ακινήτου (α' κατοικία κ.ο.κ.) και εάν αυτό βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου.
Η εισφορά αποπληρώνεται είτε εξ ολοκλήρου (με έκπτωση 10%) είτε τμηματικά σε 10 και 8 δόσεις για κατοικίες ή άλλης χρήσης ακίνητα, αντιστοίχως.
Η προθεσμία αποπληρωμής του προστίμου είναι 30 μήνες για τις κατοικίες, και 32 μήνες για τα υπόλοιπα ακίνητα από την έναρξη ισχύος του νόμου 3843/2010.
Οι "τακτοποιημένοι" χώροι δεν θα προσμετρώνται στον υπολογισμό ούτε του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ούτε του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, όπως και των δημοτικών τελών. Επίσης, δεν "λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας (εισφορές ΙΚΑ κλπ.) και δεν φορολογούνται αναδρομικά.
Δεν αποκλείεται ωστόσο, οι ημιυπαίθριοι να συνυπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης, σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
(Πηγή: "Κεφάλαιο", 4/12/10)