Μιλώντας στην Ολομέλεια επί της αρχής πρότασης νόμου της ΝΔ για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, ο κ. Ρόβλιας είπε ότι ο νόμος ψηφίσθηκε μεν τον περασμένο Ιούνιο επί υπουργίας Λούκας Κατσέλη, αλλά έμεινε ανενεργός, γιατί δεν υπάρχει ακόμη η βάση δεδομένων όλων των επιχειρήσεων, κάτι που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου και θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Παρ' όλα αυτά ο κ. Ρόβλιας είπε ότι το μείζον θέμα -χωρίς να είναι αμελητέο- στη φάση που περνούμε δεν είναι τόσο ο χρόνος ίδρυσης μίας εταιρείας, αλλά τα προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατίας και κακής ψυχολογίας καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Νέες πρωτοβουλίες
Παράλληλα, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η υπουργική απόφαση για τις προωθητικές ενέργειες, για τα δώρα που δίνονται στα σούπερ μάρκετ, ενώ θέμα χρόνου είναι η έκδοση αγορανομικής διάταξης σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των νωπών οπωροκηπευτικών, με στόχο: τον έλεγχο των τιμών και των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Δύο ακόμη πρωτοβουλίες οι οποίες θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα είναι το Ελληνικό Σήμα Ποιότητας και το Σήμα Ελληνικού Προϊόντος. Ήδη εργάζεται νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να καταρτίσει το σχέδιο νόμου της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία θα παρακολουθεί όλες τις δημόσιες συμβάσεις κάθε δήμου, περιφέρειας, οργανισμού, υπουργείου και κάθε νομικού προσώπου. Παράλληλα, προετοιμάζεται και θα εφαρμοστεί το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Προμηθειών, καθώς εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σχετική σύμβαση και αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών.
Σε δημόσια διαβούλευση το ΕΤΕΑΝ
Εν τω μεταξύ, στις αρχές της εβδομάδας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Με τη σύσταση του ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ, στόχος είναι η αξιοποίηση δημόσιων πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ και η μόχλευση πολλαπλάσιων ιδιωτικών κεφαλαίων, που αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.
Ο ρόλος του ΕΤΕΑΝ είναι να παρεμβαίνει στην αγορά μέσω των τραπεζών ή άλλων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, με τα οποία κάθε φορά θα συνεργάζεται συνεπενδύοντας κεφάλαια. Απώτερος στόχος είναι η παρέμβασή του να δώσει πρόσβαση στις ελληνικές επιχειρήσεις σε χρηματοδότηση και σε πόρους που σήμερα τους στερούν η χρηματοπιστωτική και η εγχώρια χρηματοδοτική αγορά, με αποτέλεσμα να υστερούν έναντι των ξένων ανταγωνιστών.
