Δάνειο που θα διασφαλίζει τις ανάγκες της Ελλάδας σε περίπτωση που οι αγορές διατηρήσουν υψηλά τα spreads των ομολόγων, ετοιμάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η επάνοδος της χώρας μας στις αγορές με ομόλογα μεγάλης διάρκειας και κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2012, ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζήτησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν και οι συνεργάτες του με την ηγεσία της Ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική και οικονομική ρευστότητα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρωζώνη, καθιστούν επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη ή εκτίμηση.
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι μία από τις προτάσεις που κόμισε ο επικεφαλής του ταμείου, είναι και η προοπτική νέας δανειοδότησης είτε σε διμερές επίπεδο είτε με την συμμετοχή χωρών της ΕΕ, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις αυξημένες δανειακές της ανάγκες στην τριετία μετά το 2013, όπου τυπικά λήγει η υφιστάμενη συμφωνία.
Το λεγόμενο contingency plan του ΔΝΤ μιλάει για δάνειο έως και 62 δισεκατομμύρια ευρώ, ή ολόκληρο ή σε δόσεις, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Στη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στα υψηλά spreads των αγορών, εντάσσεται και η σταδιακή υιοθέτηση της στάσης ότι το ΔΝΤ έχει έτοιμο «stand-by» δάνειο για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που οι αγορές δεν ανταποκριθούν στις προσπάθειες της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θεωρούν ότι «η αίσθηση ότι η Ελλάδα θα είναι εξασφαλισμένη σε κάθε περίπτωση, θα αποσυμπίεζε την αγορά ομολόγων αλλά ταυτοχρόνως θα αυξήσει τις πιέσεις προς την ΕΕ και ιδιαίτερα την Γερμανία, να συναινέσουν, όχι μόνο στην επιμήκυνση αλλά και στην προοπτική νέου δανείου».
Επί της ουσίας, υπάρχει κοινή διαπίστωση ότι η επιμήκυνση λύνει μόνο ένα μέρος του προβλήματος του δημοσίου χρέους και δύσκολα η Ελλάδα θα καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μην καταφύγει σε νέα δανειοδότηση.
Τι συζητήθηκε για την παράταση
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ντομινικ Στρος-Καν, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της παράτασης της αποπληρωμής του δανείου, έως και 11 χρόνια και συνεργάζεται με την ελληνική πλευρά για τα διαδικαστικά που αφορούν το μερίδιο του δανείου από πλευράς Ταμείου.
Ωστόσο, ο κ. Στρος Καν διεμήνυσε, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του euro2day, ότι χωρίς τις επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα, την υγεία, την εργασία αλλά και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο επιστροφής στην ανάπτυξη, δύσκολα η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την ύφεση το 2012. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων και η αποχώρηση του δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα, ώστε να μπουν λεφτά στα ταμεία και να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα το βράδυ, το eurogroup ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συζήτηση για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου «για τις αρχές του 2011».
Έτσι, παραμένουν προς διευκρίνιση μια σειρά από θέματα όπως το επιτόκιο στην διάρκεια της παράτασης, εάν αυτή θα αφορά το σύνολο του δανείου ή τις από εδώ και πέρα δόσεις και εάν η παράταση θα αποτελείται τελικά από 4 χρόνια περίοδο χάρητος και 7 χρόνια αποπληρωμής.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ μετέφεραν στην ελληνική πλευρά ότι υποστηρίζουν την παράταση των 11 ετών για το σύνολο του δανείου, με 4,2% κυμαινόμενο και 5,8% σταθερό επιτόκιο.
Πηγή: euro2day.gr