To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ανάσα για τους δανειολήπτες η ρύθμιση οφειλών

Ανάσες ρευστότητας μέσω μαζικών αναχρηματοδοτήσεων θα εξακολουθήσει να δίνει στην οικονομία το πιστωτικό σύστημα και κατά την διάρκεια του 2011. Υπό την πίεση των σταθερά αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αδυναμίας χορήγησης νέων δανείων, οι αναχρηματοδοτήσεις - ρυθμίσεις δανείων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά θα αποτελέσουν την κυρίαρχη στρατηγική, σε επίπεδο τραπεζικών εργασιών, για τις τράπεζες την χρονιά που έρχεται.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι λύσεις αυτές προσφέρουν ταυτόχρονα και σημαντικές ανάσες ρευστότητας στην οικονομία ενώ σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλουν ώστε τα περισσότερα από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να εξυγιαίνονται οικονομικά και να καθίστανται ενήμεροι ως προς την εξυπηρέτηση των οφειλών τους.

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης δήλωσε χθες ότι έχει στην διάθεσή του στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που η τράπεζα προχώρησε σε αναχρηματοδότηση ενός δανείου, μειώνοντας την δόση της επιχείρησης ή του νοικοκυριού κατά 50%, τότε πολύ σύντομα οι περισσότεροι από τους δανειζόμενους αυτούς επανήλθαν σε υγιή οικονομική κατάσταση, εξυπηρετώντας κανονικά τις οφειλές τους.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ρυθμίσεις δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες και δάνεια προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) από τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν το 2010 σε 1,5 δις. ευρώ από μόλις 100 εκατ. ευρώ το 2009, τάση που θα συνεχιστεί με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς και το 20011.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής αξίζει να σημειωθεί ότι 8 στα 10 αιτήματα που κατατίθενται στις τράπεζες καταλήγουν σε ρύθμιση.

Με δεδομένο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ξεπεράσουν το 2011, όπως άλλωστε δήλωσε χθες και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απ. Ταμβακάκης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το πιστωτικό σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα που έχει για πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις, οι τράπεζες διαθέτουν πλέον στην αγορά νέα προϊόντα αναχρηματοδότησης τα οποία εξασφαλίσουν μείωση που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 70% στη μηνιαία δόση των δανείων και των πιστωτικών καρτών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από λίγους μήνες ανέρχονται μέχρι και το 50%.

Με μειωμένο επιτόκιο, αύξηση στη διάρκεια του δανείου και συγκέντρωση των οφειλών από κάρτες και καταναλωτικά σε νέο δάνειο, οι τράπεζες επιχειρούν να προσφέρουν "ανάσες ρευστότητας" στο πρόβλημα της υπερχρέωσης που μαστίζει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Στα παραπάνω προϊόντα έχουν προστεθεί και μια σειρά από ευκολίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως είναι το "πάγωμα" των δόσεων για έως και 24 μήνες και η ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος, ασθενείας ή ακόμη και απώλεια εργασίας.

Επικεφαλής καταναλωτικής πίστης μεγάλης τράπεζας τονίζει ότι "τους τελευταίους μήνες προσφεύγουν μαζικά στο πιστωτικό σύστημα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων και να μειώσουν το ύψος των μηνιαίων δόσεών τους". Μάλιστα προσθέτει ότι "το ενδιαφέρον για ρυθμίσεις υφιστάμενων υποχρεώσεων προς το πιστωτικό σύστημα ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις των τραπεζών".

Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις του πιστωτικού συστήματος αναφέρουν ότι ένας στους δέκα δανειολήπτες θα προσφύγει στην τράπεζά του προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το δάνειο του, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι τράπεζες, αναμένουν ότι το ποσοστό των δανείων που θα οδηγούνταν σε ρύθμιση θα ανέρχεται έως και 10% κατά τράπεζα.

(Πηγή: axiaplus.gr)