Σύμφωνα με κοινοτικό παράγοντα η επίσκεψη θα κινηθεί στην γραμμή που έχει υιοθετήσει η ΕΕ που είναι «άμεση εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι και τον Μάρτιο ώστε να εξασφαλιστεί η τέταρτη δόση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Και ο Ολι Ρεν αναμένεται να ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τους πολίτες να συναινέσουν στις δύσκολες αποφάσεις που έρχονται. Όμως η διαφορά με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού θα είναι ότι ο αρμόδιος επίτροπος δεν θα δώσει απλόχερη στήριξη πέρα από την συνήθη επικοινωνιακή γραμμή ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά τους τελευταίους έξι μήνες»
Όπως εξηγεί κοινοτικός αξιωματούχους, ο Ολι Ρεν αναμένεται να διαμηνύσει ότι η Κομισιόν "δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος της ολόκληρης της ευρωζώνης και ότι όσον αφορά στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, και μελλοντικές διευκολύνσεις, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πείσει 15 άλλες κυβερνήσεις και κοινοβούλια".
Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, έρχεται ο επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις στην Ελλάδα. Για την Κομισιόν, η πολιτική και κοινωνική συναίνεση είναι απαραίτητη για να καταφέρει η χώρα μας να βγει από το τούνελ της ύφεσης. Αυτό αναμένεται να υπογραμμίσει σε όλες του της συναντήσεις, καθώς η πολυφωνία στην ευρωζώνη υποχρεώνει την κυβέρνηση να δίνει συνεχώς εξετάσεις.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ατζέντα του επιτρόπου υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκταμίευση των δόσεων του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και η παράταση στην αποπληρωμή του:
* Το μοντέλο ΟΣΕ να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες 52 ΔΕΚΟ. Δηλαδή να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα και ανώτατο πλαφόν στις αμοιβές. Τα νομοσχέδια πρέπει να κατατεθούν στην βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.
* Να προχωρήσει η συρρίκνωση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στους ΟΤΑ. Να κατατεθεί στην τρόικα συγκεκριμένο σχέδιο για την μετάταξη και την κατάργηση 200,000 θέσεων εργασίας, με ορίζοντα τετραετίας όπως έχει ήδη δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός εσωτερικών Γ. Ραγκούσης
* Να ανακοινωθεί μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο με αιχμή την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
* Να αντικατασταθούν οι κλαδικές από τις επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί
* Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση όλων των κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου που βρίσκονται στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών και να προχωρήσει η εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να μπουν μαζικά χρήματα στα κρατικά ταμεία.
* Να ανοίξει η αγορά ενέργειας και όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011
* Να ισχύσει από τον Ιανουάριο το νέο φορολογικό σύστημα και η νέα μέθοδος ελέγχου και εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό την εποπτεία κλιμακίου του ΔΝΤ που έφερε και το συγκεκριμένο σχέδιο
* Να ολοκληρωθεί η καταγραφή των οφειλών στην υγεία και να παρουσιαστεί πρόγραμμα δραστικής περικοπής δαπανών.
Ο κ. Ρεν, αναμένεται να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο και τις λεπτομέρειες για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, όπως άλλωστε έκανε και ο κύριος Στρος Καν.
Εκτός από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό οικονομικών, ο επίτροπος θα συναντήσει και τον υπουργό ανάπτυξης Μ Χρυσοχοϊδη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, θα μιλήσει στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων στην Βουλή και θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου αργά το απόγευμα.
(Πηγή: euro2day.gr)