Σε άµεση µείωση των αµοιβών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που σε κάποιες περιπτώσεις θα φθάσει έως και το 40% των συνολικών αποδοχών τους προχωρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξυγιάνει τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.
Όπως αποφασίστηκε χθες σε κλειστή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα περικόψει άµεσα τις αµοιβές των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ, επιβάλλοντας πλαφόν στο σύνολο των αποδοχών τους, µε αποτέλεσµα κανείς να µην αµείβεται µε περισσότερα από 4.000 ευρώ µηνιαίως. Δεν θα πειραχτούν καθόλου οι µισθοί κάτω από τα 1.800 ευρώ τον µήνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δείχνει την πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η τρόικα, ενώ προωθεί και το νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές αλλαγές που αφορούν όχι µόνο τον ιδιωτικό τοµέα, αλλά και τις ΔΕΚΟ.
Στην σύσκεψη, στην οποία µετείχαν οι υπουργοί Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Υποδοµών και ∆ικτύων ∆. Ρέππας, Περιβάλλοντος Τ. Μπιρµπίλη, και η κ. Ρ. Βάρτζελη, αποφασίστηκε το νοµοσχέδιο για τη δραστική µείωση των αµοιβών των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονοµικών και στις διατάξεις του να περιληφθούν και οι 52 δηµόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Εκτιµήθηκε ότι θα δηµιουργηθεί ένα µικρό ίσως πρόβληµα µε επιχειρήσεις όπως η ∆ΕΗ, η ΕΥ∆ΑΠ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ κ.λπ. που είναι εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, αλλά όπως αναφέρθηκε, η συµπερίληψή τους θα επιτευχθεί µε άµεση σύγκληση των γενικών συνελεύσεων των µετόχων και πρόταση του βασικού µετόχου που είναι το ∆ηµόσιο.
Αν και στη συζήτηση τέθηκε θέµα για το αν θα έπρεπε σε ορισµένες ∆ΕΚΟ να υπάρξει λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, µια διαφορετικού χαρακτήρα αντιµετώπιση, η απόφαση ήταν να υπάρξει «οριζόντια» µείωση, ώστε να µη δηµιουργηθεί η εικόνα ότι εφαρµόζεται πολιτική δυο µέτρων και δυο σταθµών.
Στη σύσκεψη της Οµάδας στρατηγικού σχεδιασµού τονίστηκε από τον Πρωθυπουργό ότι το επόµενο διάστηµα είναι πολύ κρίσιµο για την υλοποίηση των δεσµεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι της τρόικας και πως πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια για να τηρηθεί το χρονοδιάγραµµα των αλλαγών. Ακόμη, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να οργανωθεί όσο γίνεται καλύτερα η παρουσία της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση επί του προϋπολογισµού του 2011, συζήτηση την οποία χαρακτήρισε κρίσιµη για τη συνέχεια.
Τέλος, εκτιµήθηκε ότι οι αλλαγές θα προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις µεταξύ των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ, µε επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, παραµονές εορτών, και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα έναντι των πιέσεων που φυσιολογικά θα δεχτεί.