Για τα επόμενα δύο χρόνια δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας, γιατί υπάρχουν τα 110 δισ. της τρόικας για να πληρωθούν οι δανειστές. Ομως, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι φήμες και οι τοποθετήσεις. Για να ξέρουμε τι συμβαίνει θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τους λόγους που οδηγούν στην έκφραση των θέσεων για χρεοκοπία.
1. Υπάρχουν εκείνοι που στηριζόμενοι σε οικονομικά και μαθηματικά μοντέλα πιστεύουν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και επομένως αργά ή γρήγορα η χώρα θα χρεοκοπήσει ή θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση (ελεγχόμενη ή μη) του χρέους. Η απάντηση είναι πως η οικονομία ποτέ δεν υπακούει σε μαθηματικά μοντέλα. Είναι, ευτυχώς, περισσότερο σύνθετη και πολύπλοκη, ώστε κανένα μαθηματικό σχήμα να μην μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Για παράδειγμα πώς μπορεί να εκφραστεί μαθηματικά η ψυχολογία των καταναλωτών;
2. Πολλοί Αγγλοσάξονες δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τη δημιουργία του ευρώ. Από την αρχή προέβλεπαν και προπαντός επιδίωκαν την αποτυχία του για λόγους καθαρά συμφέροντος. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί θα ήταν πολύ ευτυχείς αν το δολάριο παρέμενε το μοναδικό αποθεματικό νόμισμα, γιατί θα τους επέτρεπε με μεγάλη ευκολία να εξαγάγουν τα οικονομικά τους προβλήματα.
3. Κερδοσκόποι χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να κερδοσκοπήσουν με την υποτίμηση του ευρώ ή ακόμα και απευθείας από ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας επειδή έχουν αγοράσει CDS.
Ας δούμε τα πράγματα με ψύχραιμη ματιά. Ναι, υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα τεράστια, αλλά η χώρα με τις κατάλληλες πολιτικές μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Αν αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία, μπορεί να αποφέρει πολλά δισ. ευρώ, ενώ ένα μέρος της φοροδιαφυγής, που εκτιμάται πάνω από 30 δισ. τον χρόνο, αν παταχθεί, αντιμετωπίζονται τα ελλείμματα και το χρέος.
Θανάσης Λυρτσογιάννης
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ