To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η τρόικα επιμένει στη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας

Οι ελεγκτές της τρόικας, με την σημερινή τους συνάντηση με τον υπουργό εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, αναμένεται να επαναλάβουν ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό πρέπει να περάσουν σε σχέδιο νόμου το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου και η εφαρμογή τους να ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

Άγνωστο παραμένει πότε θα επιλέξει η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις αλλαγές που μας περιμένουν στην αγορά εργασίας, καθώς τα περιθώρια στενεύουν σημαντικά.

Η τρόικα δεν σκοπεύει να κάνει ούτε βήμα πίσω στις αποφάσεις για το εργασιακό καθώς θεωρεί ότι, μαζί με το ασφαλιστικό είναι οι δύο διαρθρωτικές αλλαγές πάνω στις οποίες βασίζεται η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μας μακροπρόθεσμα.

Κατά τους εταίρους μας, τα σενάρια περί εμφάνισης του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού στην χώρα μας (υψηλές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες σε συνδυασμό με ύφεση) αλλάζουν την εικόνα της οικονομίας και καθιστούν πιο επιτακτικές τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να ανακάμψει.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι επαφές των ελεγκτών με διάφορους φορείς, υπουργεία και τράπεζες με τον Α. Λοβέρδο να είναι δέκτης των περισσοτέρων πιέσεων αφού μετά το ασφαλιστικό πρέπει να ανακοινώσει και μια σειρά αντιλαϊκών αποφάσεων στο εργασιακό.

Η τρόικα θεωρεί ότι η αυξανόμενη ανεργία στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας και ότι οι συλλογικές συμβάσεις και το πλαφόν στις απολύσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Στις προτάσεις για το εργασιακό, συμπεριλαμβάνονται κίνητρα προς τους εργοδότες για την πρόσληψη νέων ανέργων που για ορισμένο χρονικό διάστημα θα μπορούν να προσλαμβάνονται χωρίς ασφάλιση και με μισθό χαμηλότερο του κατώτατου.

Όσο για την αύξηση του ορίου απολύσεων από 2 σε 4% τον μήνα, θεωρείται από την τρόικα ότι είναι η αρχή και το όριο ενδέχεται να αυξηθεί ανάλογα με την πορεία του δείκτη της ανεργίας.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες, η αλλαγή αυτή συνοδεύτηκε από φορολογικά κίνητρα (εκπτώσεις) στους εργοδότες που θα διατηρούσαν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει και μη απολύσεις καθώς η ερμηνεία των κινήτρων επιτρέπει, για παράδειγμα, τις απολύσεις μονίμων υπαλλήλων (που στοιχίζουν πολλά) και την πρόσληψη ισάριθμων νέων με χαμηλότερους μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με αυτό των τρόπο στα χαρτιά ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει ο ίδιος.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι ελεγκτές αναμένεται να ενημερωθούν και για τις τελικές προτάσεις του υπουργού εργασίας για την περικοπή αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr