Προσπάθεια κατευνασμού της φημολογίας για την ελληνική οικονομία γίνεται από την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες.
Η Ελλάδα είναι ασφαλής διεμήνυσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Διαθεσμικού Οργάνου και πρόσθεσε ότι είναι κακόπιστα τα σενάρια χρεοκοπίας, τονίζοντας ότι εάν δεν παρασυρθούμε από τη φημολογία, θα βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί.
Τόνισε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και υπογράμμισε τη σημασία του μηχανισμού στήριξης. «Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό για τον οποίο παλέψαμε, έχουμε το χρόνο και την ασφάλεια να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική και πιο δίκαιη. Κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, καθώς η μείωση του ελλείμματος ξεπέρασε το 40% στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως εξήγησε ο υπουργός, η «μαύρη τρύπα» θα καλυφθεί εντός του 2010, καθώς ακόμη δεν έχουν μπει στα ταμεία του κράτους τα επιπλέον έσοδα από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, το ΕΤΑΚ, αλλά και η έκτακτη εισφορά για την ακίνητη περιουσία.
Τελείως αβάσιμη και χωρίς καμία υπόσταση θεωρεί η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τη φημολογία για αναδιάρθρωση του χρέους και έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.