Σε «διορθωτικές» κινήσεις για το ασφαλιστικό και ιδιαιτέρως για το εργασιακό οδηγείται το υπουργείο Εργασίας μετά τις εντονότατες αντιδράσεις από συνδικάτα, αντιπολίτευση, αλλά και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή. Το Π.Δ για τα εργασιακά αποστέλλεται σήμερα για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αύριο Τρίτη θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι βασικές αλλαγές είναι τρεις:
1. Διορθώσεις στα όρια απολύσεων και το ύψος αποζημιώσεων που προβλέπει το σχέδιο του Π.Δ του Α. Λοβέρδου.
Να επανακαθοριστούν τα όρια των απολύσεων καθώς η δανειακή σύμβαση προβλέπει όριο 4%, αντί 5% που προβλέπει το Π.Δ.. Να αυξηθεί ο χρόνος προειδοποίησης ειδικά για όσους απασχολούνται πάνω από 20 χρόνια στον ίδιο εργοδότη (στους 6 μήνες αντί για 4). Κάποιοι ζητούν, ακόμη, να αυξηθούν και τα ποσά των αποζημιώσεων που μέσω της σύντμησης του χρόνου προειδοποίησης οδηγούν σε μείωση έως 50% τις αποζημιώσεις
2. Νεοεισερχόμενοι: Ο εργοδότης θα πληρώνει τα λιγότερα, ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει τα περισσότερα, άρα ο νέος υπάλληλος θα λαμβάνει 740 ευρώ. Ο ΟΑΕΔ θα συμπληρώνει τον μισθό των νέων σε ηλικία (ο εργοδότης, σύμφωνα με το Π.Δ θα καταβάλλει το 70% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου αν πρόκειται για συμβάσεις μαθητείας σε εργαζόμενους ηλικίας 15-18 ετών, το 80% από 19-21 ετών και το 85% σε νέους 21 - 25 ετών).
3. Διαιτησία. Υπάρχει η πρόταση, αλλά αντιδρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Προσφυγή στη διαιτησία μόνο σε μονομερή προσφυγή για το καθαρό ύψος της αύξησης.
ΠΗΓΗ: nooz.gr