To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Franchise: Αντοχή στην κρίση

Σθεναρή αντίσταση στην παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, προβάλλει το δίκτυο λιανικής πώλησης με τη μέθοδο franchise.

Oπως τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΜ Α.Ε. Μαξιμιλιανός Κωνσταντινίδης, «το 60% των ανεξάρτητων επιχειρήσεων τερματίζουν τη λειτουργία τους μέσα σε 5 χρόνια, ενώ το ποσοστό αυτό στον χώρο του franchising είναι μόλις 4%, και αυτό συμπεριλαμβάνει εκείνες τις επιχειρήσεις που απλά αλλάζουν χέρια».

Μάλιστα η μείωση των χρηματοοικονομικών απαιτήσεων των εταιρειών του χώρου για παραχώρηση επωνυμίας (το κόστος ξεκινά ακόμη και από 10.000 ευρώ), οι ελαστικοί πλέον οικονομικοί διακανονισμοί που παρέχουν οι δικαιοπάροχοι στους δικαιοδόχους, σε συνδυασμό με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών από τον Αύγουστο του 2009, για δέσμευση του ποσού των 50 εκατ. ευρώ προς ενίσχυση επιχειρήσεων franchise, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, αποτελούν τα νέα σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις με τη μέθοδο του Franchise.

800 νέα καταστήματα
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σύμβουλοι επιχειρήσεων «οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες δεν θα πρέπει να κοιτούν μόνο το κόστος της επένδυσης, αλλά τη συνολικότερη παρουσία της εταιρείας στην ελληνική αγορά». Επίσης, εφιστούν την προσοχή για την επιλογή του concept στο οποίο θα επενδύσει κάποιος, αφού κατά καιρούς κάποιες ιδέες αποτελούν «μόδα» που έρχεται και παρέρχεται.

Πέρυσι στην Ελλάδα με τη μέθοδο Franchise λειτούργησαν περίπου 800 νέα καταστήματα, από 1.400 το 2008.

Για το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, αναμένεται να υπάρξει νέα ώθηση, με τις νέες επιχειρήσεις franchise να φθάνουν τις 700. Ηδη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της MSO Marketing Services Organi­zation, ένας στους δύο υποψήφιους επενδυτές ενδιαφέρεται να ενταχθεί ως franchisee (δικαιοδόχος) σε κάποια από τις 650 επενδυτικές προτάσεις franchise.

Εάν δε λάβει κάποιος υπόψη του ότι στη χώρα μας μόνο το 5% με 6% των καταστημάτων αναπτύσσονται με Franchising, όταν για παράδειγμα στις ΗΠΑ το ποσοστό ξεπερνάει το 50%, τότε φαίνονται ξεκάθαρα τα περιθώρια ανάπτυξης που έχει ακόμη ο κλάδος.

Ανάπτυξη
100.000 δουλεύουν σε 19.000 εταιρείες

Το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών προσελκύει σε ποσοστό περίπου 30% ο κλάδος της εστίασης και ακολουθούν με ποσοστό περίπου 16% οι κλάδοι ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, ενώ οι εργαζόμενοι στις 19.000 συνολικά εταιρείες που ανήκουν σε κάποιο οργανωμένο σύστημα δικαιόχρησης ανέρχονται σε 100.000.

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 40 εταιρείες διεκδικώντας μερίδιο σε μια αγορά που υπολογίζεται ότι φθάνει τα 1,8 δισ. ευρώ.

Πρωταγωνιστές: η Simply Burgers και Burgering House με αμερικανική κουζίνα και κυρίως μπέργκερ, η Noodle Bar και Yum Yum με ασιατικές συνταγές και η Crepa Crepa και Crepaland με κρέπες. Το κόστος επένδυσης κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Περίπου 40 εταιρείες ένδυσης και υπόδησης αναπτύσσουν το δίκτυό τους σε όλη την Ελλάδα (κόστος επένδυσης από 35.000 έως 100.000 ευρώ), με τις περισσότερες να δραστηριοποιούνται στα γυναικεία είδη.

Σημαντική ανάπτυξη γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της εκπαίδευσης, όπου δραστηριοποιούνται περισσότερες από 40 εταιρείες. Η επένδυση κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 180.000 ευρώ.

Τα σούπερ μάρκετ
Ιδιαίτερη ανάπτυξη εμφανίζει ο κλάδος των σούπερ μάρκετ (κόστος επένδυσης: από 50.000 ευρώ). Μέσω του franchise οι αλυσίδες πετυχαίνουν την εξάπλωσή τους στην περιφέρεια, ενώ στον χώρο δραστηριοποιούνται περίπου 20 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Α-Β Βασιλόπουλος και η ΟK Any Time Market.

Στον χώρο της προσωπικής φροντίδας δραστηριοποιούνται περίπου 25 εταιρείες και ο προϋπολογισμός κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 80.000.

Στον κλάδο των υπηρεσιών εντάσσονται 45 εταιρείες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υπηρεσίες αυτοκινήτων ενώ το απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιο είναι 10.000 έως 25.000.

Τέλος για να επενδύσει κάποιος στην ψυχαγωγία θα χρειαστεί έως και 300.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ