To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών

Ρυθμίσεις που λειτουργούν υπέρ των δανειοληπτών στην αγορά της καταναλωτικής πίστης και προβλέπουν υψηλά πρόστιμα, που φτάνουν ως και το 1 εκατ. ευρώ ανά βεβαιωμένη παράβαση, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της κοινής με το υπουργείο Οικονομικών απόφασης. Στόχος του αποτελεί η αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή κάνοντας χρήση των διακριτικών ευχερειών κοινοτικής οδηγίας η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της πληροφόρησης του καταναλωτή τόσο πριν όσο και κατά τη σύμβαση. Παράλληλα εισάγει και κανόνες υπεύθυνου δανεισμού, δηλαδή την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να λαμβάνουν υπόψη κατά τη χορήγηση των πιστώσεων τις δυνατότητες του καταναλωτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις ο καταναλωτής έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να εξοφλεί πρόωρα την πίστωση. Αυτό γίνεται ανέξοδα όταν το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο.

Αν το επιτόκιο είναι σταθερό, η αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% του ποσού της πίστωσης που εξοφλείται πρόωρα, αν ο χρόνος ως την πλήρη εξόφληση του δανείου υπερβαίνει το ένα έτος. Αν το χρονικό διάστημα είναι μικρότερο του έτους, η αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,5%. Ωστόσο ο καταναλωτής μπορεί σε κάθε δώδεκα μήνες να προεξοφλεί χωρίς καμία επιβάρυνση ποσό ίσο με 10.000 ευρώ.

Επιπλέον οι τράπεζες υποχρεούνται σε κάθε διαφήμιση καταναλωτικής πίστωσης να αναφέρουν όλα τα κρίσιμα στοιχεία σχετικά με το κόστος της πίστωσης, όπως το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης (ΣΕΠΠΕ), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι δαπάνες (τόκοι, φόροι, τέλη, άλλα έξοδα).

Παράλληλα, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν, προκειμένου να αποφεύγεται η υπερχρέωση των καταναλωτών, να ελέγχουν την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με την πίστωση. Αν δοθεί δάνειο και εν συνεχεία αποδειχθεί ότι ο καταναλωτής δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά του, ο τελευταίος έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από την τράπεζα.

Επιπλέον, θεσπίζεται δικαίωμα αναιτιολόγητης και αζήμιας υπαναχώρησής του από τη σύμβαση πίστωσης, εντός προθεσμίας δεκατεσσάρων ημερών. Από την άλλη στα ανοιχτά δάνεια, απαγορεύεται στις τράπεζες η καταγγελία μιας σύμβασης χωρίς την έγκαιρη προειδοποίηση του καταναλωτή. Σε περιπτώσεις συνδεδεμένης σύμβασης πίστωσης, δηλαδή όταν η τράπεζα χρηματοδοτεί την απόκτηση αγαθών άλλης επιχείρησης και τα τελευταία δεν φτάσουν ποτέ στον καταναλωτή ή είναι ελαττωματικά, ο τελευταίος δικαιούται να στραφεί κατά της τράπεζας και να σταματήσει τις πληρωμές του δανείου.

Τέλος, προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου από τον υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για κάθε παράβαση των διατάξεων της απόφασης, το οποίο μπορεί να φθάνει ως το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: tovima.gr