To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ημιυπαίθριοι: Χαράτσι 30% στα ακριβά εκτός σχεδίου εξοχικά

«Τσουχτερότερα» θα είναι τα πρόστιμα για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων υπερβάσεων δόμησης και των αλλαγών χρήσης σε εξοχικά και άλλα κτίρια που βρίσκονται σε ακριβές εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές. Με μια παράγραφο που προστέθηκε στο σχέδιο νόμου στο «παρά πέντε» προτού κατατεθεί στη Βουλή χθες το απόγευμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να διαχωρίσει εκείνους που διατηρούν ακίνητα με παράνομους χώρους ,με την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας, σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης είναι μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, το πρόστιμο διατήρησης για τους συγκεκριμένους αυθαίρετους χώρους προσαυξάνεται κατά 30%.

Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός εξοχικού με παράνομο υπόγειο μεγαλύτερο των 75 τετραγωνικών μέτρων πρέπει βάσει της νέας διάταξης να πληρώσει 12% πρόστιμο διατήρησης επί της τιμής ζώνης. Αν όμως η τιμή ζώνης στην περιοχή όπου βρίσκεται το εξοχικό είναι μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να πληρώσει 12% συν 3,6% (είναι το 30% του 12%), δηλαδή 15,6%.

Γενικότερα στο σχέδιο νόμου διευκρινίζεται ότι οι χώροι που «τακτοποιούνται» με τη νέα ρύθμιση δεν προσμετρούνται για τον προσδιορισμό και τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης. Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι στον ειδικό λογαριασμό που ονομάζεται Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου του ΕΤΕΡΠΣ θα πηγαίνουν εκτός από τα χρήματα των προστίμων και το ποσοστό του φόρου μεταβίβασης που αντιστοιχεί στους χώρους που έχουν «τακτοποιηθεί». Τα ποσά τα οποία θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης στις ίδιες περιφέρειες όπου βρίσκονται οι παράνομα κλεισμένοι χώροι που θα δηλωθούν, καθώς και για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης.

Το πρόστιμο διατήρησης θα καταβάλλεται εντός 18 μηνών για τις κατοικίες και εντός 24 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης από την ισχύ του νόμου, ολόκληρο ή τμηματικά σε έξι ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται εντός εννέα μηνών από την ισχύ του νόμου. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 10%.

Στην περίπτωση μη υποβολής αίτησης και δήλωσης των παράνομων χώρων θα επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης 5% (ως την κατεδάφιση των κατασκευών με τις οποίες ο χώρος άλλαξε χρήση). Η Πολεοδομία θα ελέγχει κάθε χρόνο τουλάχιστον 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος, ενώ το 2% των αδειών που εκδίδονται κάθε έτος θα ελέγχονται στο στάδιο της κατασκευής από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Επίσης τουλάχιστον 2% των οικοδομικών αδειών που θεωρούνται κάθε έτος θα ελέγχονται από τους ίδιους ελεγκτές μέσα στο επόμενο έτος για να διαπιστωθεί αν οι εργασίες αποπερατώθηκαν σύμφωνα με την οικοδομική άδεια και τις μελέτες που υποβλήθηκαν. Ωστόσο στο σχέδιο νόμου δεν διασαφηνίζεται πώς θα διασφαλιστεί η εφαρμογή των ελέγχων όταν για παράδειγμα πολλές πολεοδομίες δεν έχουν ούτε μηχανοργάνωση.

ΠΗΓΗ: newsit.g