Μετά την πράσινη κάρτα έρχεται και η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, δηλαδή το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» που είχε εξαγγελθεί αλλά δεν είχε υλοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Περιλαμβάνει επιδότηση ως 50% για «πράσινες» επισκευές σε περίπου 30.000 παλαιά κτίρια τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 νοικοκυριά.
Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ένα κτίριο - είτε μονοκατοικία είτε πολυκατοικία - και να επιδοτηθεί, πρέπει να έχει οικοδομική άδεια που να έχει εκδοθεί πριν από τον Ιούλιο του 1979 (οπότε άλλαξε ο οικοδομικός κανονισμός) και να έχει τιμή ζώνης μέχρι 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με το όριο αυτό καλύπτεται μεγάλο τμήμα της χώρας και το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής, περιλαμβανομένης όλης της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά και πολλών περιοχών άλλων δήμων στη χώρα. Αν η τιμή ζώνης είναι άνω των 1.500 ευρώ, προβλέπεται φορολογική απαλλαγή σε ανάλογο ύψος.
Οι υποχρεωτικές εργασίες για ένταξη στο πρόγραμμα είναι: η θερμομόνωση στην ταράτσα του σπιτιού, η αντικατάσταση τζαμιών με διπλά θερμομονωτικά και κουφωμάτων με σύγχρονα θερμομονωτικά και ηχομονωτικά, καθώς και η βαφή με «ψυχρά» (μονωτικά) χρώματα των επιφανειών. Επίσης υποχρεωτική είναι και η αντικατάσταση του παλαιού καυστήρα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με φωτοβολταϊκό. Προαιρετικές είναι οι επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Το ανώτατο κόστος των συνολικών μετασκευών δεν μπορεί να υπερβεί τις 120.000 ευρώ, ενώ υπάρχει κατάλογος με το κοστολόγιο των εργασιών αλλά και των υλικών που απαιτούνται για κάθε εργασία. Μόνο με βάση αυτό το κοστολόγιο θα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα. Για ένα μικρό διαμέρισμα, υπολογίζεται ότι το μέσο κόστος συνολικών μετασκευών ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.